Dan otvorenih vrata u MSUB

Muzej savremene umetnosti organizuje Dan otvorenih vrata u okviru izložbe Zaharija Formvolta "Tri berze” u sredu, 4. marta u periodu od 12 do 20 časova u Salonu MSU (Pariska 14).

Kultura

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

10:27

Default images
Zahari Formvolt, Tri berze, izgled postavke, SMBA, Foto Hert Jan van Roj

Kustos izložbe Zoran Erić tom prilikom odgovaraće na sva pitanja posetilaca o izložbi Formvolta, američkog umetnika, koji živi u Holandiji.

Izložba je inače rezultat saradnje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu sa Stedelijk muzejom, odnosno Stedelijk biroom iz Amsterdama (SMBA). Kustosi izložbe su Jele Bauhaus (Jelle Bouwhuis, SMBA) i Zoran Erić (MSU).

Postavka se sastoji od tri video-instalacije u kojima se Zahari Formvolt fokusira na arhitekturu nove berze roba i akcija u Šenženu u Kini, kao i na arhitekturu amsterdamske berze u Holandiji.

Arhitektura berze služi kao polazna tačka za detaljno istraživanje granica fotografije u reprezentovanju kapitala, kao i međusobnih odnosa između finansijskog kapitalizma i proizvodnje slika.

Formvoltov rad postao je posebno aktuelan usled globalne kreditne krize 2007/8. godine i kombinovanog uticaja finansija i mehanike finansijskog kapitalizma na ekonomiju i društveni život. Važna i trajna preokupacija u Formvoltovom radu jeste mogućnost da materijalni rezultati ekonomskih i društvenih procesa, kao što su arhitektonske konstrukcije, budu percipirani i vizuelizovani, ali da pri tome, finansijski procesi koji čine pozadinu tih rezultata izmiču našem opažanju.
Njegove fotografije i pogotovo video-radovi, ne zasnivaju se isključivo na slikama, već su obično praćeni naracijom čiji je cilj rasvetljavanje zamršenih okolnosti istorije, kapitalizma i proizvodnje slika. Sučeljavajući slike i zvukove, Formvolt pokazuje da je istorija poput finansijskih transakcija, naizgled nematerijalna i gotovo transparentna, uprkos činjenici da se različite posledice mogu registrovati pomoću objektiva kamere.

Zahari Formvolt (Zachary Formwalt) je rođen 1979. u Džordžiji, SAD. Studirao je na Institutu umetnosti u Čikagu i na severozapadnom univerzitetu u Evanstonu (u državi Ilinois). Tokom 2008. i 2009. boravio je u Kraljevskoj akademiji likovnih umetnosti u Amsterdamu u okviru rezidencijalnog programa. Imao je brojne samostalne i grupne izložbe širom Evrope. Njegovi radovi nalaze se u kolekcijama nekoliko institucija, kao što je holandski Muzej fotografije i amsterdamski Stedelijk muzej. Formvolt je poznat i beogradskoj publici, budući da je učestvovao u pratećem filmskom programu 55. Oktobarskog salona 2014. godine.

Izložba je otvorena do 22. marta u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj 14, svakim danom od 12 do 20 časova, osim utorkom. Projekat su podržali Mondriaan Fund i Stichting Ammodo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: