Pikasova slika kao pošiljka u vrednosti od 30 evra

Pikasova slika "Frizerka", koja je nestala 2001. godine, nađena je u SAD, gde je iz Belgije poslata kao pošiljka u vrednosti od 30 evra, saopštilo je danas pravosuđe u SAD.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.02.2015.

14:05

Default images

Slika iz 1911. godine, vlasništvo je vlade Francuske, a nestala je pre 13 godina iz kulturnog centra Žorz Pompidu u Parizu.

"Frizerka" je 17. decembra prosle godine poslata iz Belgije u SAD, kao pošiljka u vrednosti od 30 evra, rekla je tužiteljka iz Bruklina Loreta Linč.

Dimenzije slike su 33 sa 46 centimetara, a primetili su je američki carinici.

To Pikasovo delo se sada čuva u jednom klimatizovanom prostoru u Bruklinu, naveo je jedan zvaničnik.

"Slika je konfiskovana u SAD. To će je spasti od crnog tržišta umetničkih dela, kako bi mogla da bude vraćena vlasnicima", rekla je Linč.

Krađa Pikasove slike otkrivena je 2001, godine, kada je Centar Žorž Pompidu nemeravao da je pozajmi. Tada je konstatovano da slike nema u magacinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: