Izložba crteža Petra Dobrovića

Muzej savremene umetnosti je u Galeriji Petra Dobrovića u Kralja Petra 36/4 priredio izložbu "Crteži Petra Dobrovića".

Izvor: Tanjug
Podeli

Postavku, koja će pred posetiocima biti sledećih godinu dana, čini oko 50 crteža tog značajnog umetnika iz svih perioda njegovog stvaralaštva. U radu Dobrovića, jednog od glavnih protagonista srpskog modernizna, crtež zauzima izuzetno važno mesto, a on sam, izraziti kolorista naglašava da je crtež nosilac ideje dok boja samo daje raspoloženje.

Najobimniju celinu u njegovom crtačkom opusu čine predstave aktova, ženskih i muških, kao krokiji ili studije i uglavnom su nastali prema modelu. Dobrović je prvi domaći autor koji, usvajanjem Sezanovih istraživanja i kubističkih iskustava primenjuje u svom radu principe analize prostora i forme i time stvara značajan pomak u odnosu na dominantan model.

Crteži aktova nastali u Parizu između 1912. i 1914. godine izdvajaju se po svojim karakteristikama kao na primer najranijeg razlaganja motiva na našim prostorima i predstavljaju značajan individualni doprinos ranog modernizma u ovoj sredini.

Petar Dobrović je rođen 1890. u Pečuju u obrazovanoj porodici srpskog trgovca. Studirao je na Likovnoj akademiji u Budimpešti. Između 1912. i 1914. prvi put je boravio u Parizu gde usvaja Sezanove ideje i stvara seriju crteža u kojima se približiva kubističkoj formi.

Po povratku, postepeno se okreće renesansnim uzorima i teoretski formuliše težnju ka monumentalnoj umetnosti 20. veka. Godine 1921. proglašen je za predsednika kratkotrajne Srpsko-mađarske republike i pošto je osuđen na smrt u odsustvu trajno se nastanjuje u Beogradu. Godina 1926. i 1927. ponovo je boravio u Parizu gde piše likovne kritike za "Pariser Deutsche Zeitung".

Na Kolarčevom narodnom univerzitetu vodio je Večernji kurs figurativnog crtanja. Jedan je od osnicača i profesor na Umetničkoj akademiji u Beogradu (danas Fakultet likovnih umetnosti). Bio je član grupe "Oblik", a izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Umro je u Beogradu 1942. godine.

Prati B92 na Viberu

Likovno

Šokantno otkriće: U zemlju propalo 70 slika velikana

Slikari iz dijaspore poklonili su otadžbini, posle reprezentativne izložbe "Likovno stvaralaštvo Srba u svetu", održane u Narodnom muzeju novembra 1990. godine, povodom obeležavanja 300 godina Velike seobe Srba, više od 70 svojih dela. Od tada formiranog Legata Matice iseljenika Srbije, novo rukovodstvo ove organizacije, izabrano u februaru, nije zateklo - ništa! Ovo je "Novostima" potvrdio Miodrag Jakšić, predsednik Matice.

Likovno petak 23.06. 08:41 Komentara: 23

Svetlost i senke: Počinje Dev9t festival

Treći Dev9t festival, čija je ovogodišnja tema "Svetlost i senke" okupio je u Staroj ciglani radove više od 600 umetnika kako iz Srbije i regiona, tako i iz cele Evrope, a neki od njih su svakodnevno u ciglani i stvaraju na licu mesta.

Likovno utorak 13.06. 21:47 Komentara: 1

Izložba "Šidijanke Save Šumanovića" u Novom Sadu

Gostujuća izložba Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu - "Šidijanke Save Šumanovića" biće otvorena danas u Galeriji Matice srpske. Na otvaranju će govoriti upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski, autorka izložbe i direktorka Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu Vesna Burojević i istoričarka umetnosti dr Lidija Merenik.

Likovno utorak 6.06. 08:41 Komentara: 0

Veliko interesovanje za Paviljon Srbije na Bijenalu

Paviljon Srbije na 57. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti sutra će svečano otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ali već vlada veliko interesovanje za postavku "“Enklavia: Slikarstvo, posledica ovakvog zivota”" koju čine dela troje umetnika - Vladislava Ssćepanovića, Dragana Zdravkovića i Milene Dragičević.

Likovno četvrtak 11.05. 08:36 Komentara: 1
strana 1 od 367 idi na stranu