Sva lica Kube kroz objektiv Marka Todorovića

Izložba “Cubaz - Biser Kariba na fotografijama” autora Marka Todorovića biće otvorena 29. januara (19h) u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

13:46

Default images

Ova izložba predstavlja putopisnu svesku srpskog fotografa Marka Todorovića i sadrži odabrane fotografije nastale tokom njegovog putovanja na Kubu. Izloženi radovi, prema rečima autora, predstavljaju putopis sa nepristrasnim dokumentarnim pristupom.

Fotografije izražajnog kolorita oslikavaju raznolikost ove karipske zemlje. Sada onda izgleda znatno drugačije od one Kube koju opisuje Hemingvej između tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka.
Danas se širokim bulevarima i uzanim ulicama sa kaldrmom kreću stari modeli Ševroleta, Plimuta i Bjuika, koji potiču još iz vremena kada je Kastro 1959. godine izveo revoluciju. Tu su i državne škole, čuvena sladoledžinica “Kopelija”, kao i sportske ustanove koje su iznedrile brojne olimpijske šampione.

Kroz izložbu “Cubaz”, koja obuhvata 26 radova nastalih tokom obilaska ostrva, fotograf nudi intimni uvid u život stanovnika Kube, distancirajući se što je više moguće od tradicionalnih i stereotipnih prikazivanja, pritom ne izostavivši autentične i karakteristične motive.
Uz fotografije na izložbi će biti prikazan i kraći video rad, čiji je autor takođe Marko Todorović. Svečanom otvaranju prisustvovaće ambasadorka Kube u Beogradu, njena Ekselencija Adela Majra Ruiz Garsija.

Marko Todorović je beogradski fotograf koji je profesionalnu karijeru započeo 1998. godine. Na brojnim putovanjima širom sveta, u poslednjih deset i više godina, radi na svom dokumentarnom portfoliju. Umetnički opus predstavio je kroz brojne samostalne izložbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: