Dobrodošli u svet Pabla Pikasa (FOTO)

Muzej posvećen španskom umetniku Pablu Pikasu otvoren je 25. oktobra u Parizu, posle pet godina potpune obnove tog kulturnog zdanja u baroknom stilu, u otmenoj četvrti francuskog glavnog grada.

Kultura

Izvor: Izvor: Beta

Subota, 25.10.2014.

13:02

Default images

Otvaranjem muzeja obeležava se i godišnjica rođenja Pikasa - 25. oktobar 1881. godine.

Renovirani muzej može da primi dvostruko više posetilaca i ima 37 izložbenih sala, sa više od 600 Pikasovih dela - 297 slika i 368 skulptura.
Beta/AP
"Pikasov muzej je jedan od najlepših na svetu jer se u njemu nalaze dela nastala upornim radom najpoznatijeg umetnika 20. veka", rekao je na otvaranju muzeja francuski predsednik Fransoa Oland.

"Umetnici se suočavaju i s netolerancijom i glupošću koje mogu da unište njihova dela", ocenio je Oland i dodao da je Pikaso voleo Francusku i premda nije imao francuski pasoš, on predstavlja ponos Francuske.
Beta/AP
Radovi su koštali 52 miliona evra, od kojih je 19 miliona dala država. Muzej je do sada zaradio 31 milion evra, zahvaljujući pozajmljivanju Pikasovih dela drugim muzejima.

Taj francuski nacionalni muzej posvećen je životu i delu španskog umetnika i drugih povezanih s njim, među kojima su Žorž Brak, Salvador Dali i Marsel Dišan.
Beta/AP
Pikaso (1881-1973) bio je svestrani umetnik i jedan od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. veka. Uz Žorža Braka, jedan je od osnivača likovnog pravca kubizma.
Beta/AP
Pikaso je najplodniji slikar svih vremena. Prema "Ginisovoj knjizi rekorda", napravio je oko 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 500 skulptura. Ukupna vrednost njegovog opusa je 1973. godine procenjena na 750 miliona dolara.
Beta/AP
.
Beta/AP
.
Beta/AP
.
Beta/AP
.
Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ
.
Beta/AP
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: