Serbia Raw Foto Sajam u Umetničkom Prostoru U10

U petak, 24. oktobra u 19h otvara se izložba fotografija "Serbia Raw" u U10 Umetničkom prostoru, Kosovke devojke 3.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

10:02

Default images

Foto kolektiv Belgrade Raw već dugo aktivno radi na promociji dokumentarne fotografije i izdavaštva u ovoj oblasti. Od ove godine, odlučili su da svoja iskustva i znanja podele i sa stanovnicima drugih gradova u Srbiji. Rezultate ovih razmena prikazaće na dvodnevnom događaju 24. i 25. oktobra u umetničkom prostoru U10 (Kosovke devojke 3) u Beogradu.

Foto sajam organizuju već treću godinu za redom sa idejom da okupe profesionalce i amatere čiji se rad zasniva na fotografskom beleženju svakodnevice okoline u kojoj žive. Kroz razgovore, radionice, prezentacije i izložbe trude se da ukažu na značaj pravljenja arhiva ovog tipa ističući važnost koju će imati u budućnosti.
Ovogodišnji sajam, pored već tradicionalnih sadržaja, biće specifičan po tome što predstavlja završni događaj niza susreta koje su se u protekla dva meseca odvijali u nekoliko gradova. Sa željom da Beograd vidi „sirove“ ulice Bora, Valjeva i Subotice, članovi kolektiva su u saradnji sa lokalnim partnerima organizovali foto radionice namenjene svima onima koji na ovaj način beleže svakodnevicu.

Tokom ovih sastanaka, učesnici su razmenjivali iskustva, međusobno razmenjivali uvid u snimljene materijale, sa akcentom na odnos koji fotografije uspostavljaju, kada se postave jedne pored drugih, u pažljivo kreiranu celinu – složaj. Uz podršku ministarstva kulture i informisanja, u Narodnom muzeju Valjeva, Gradskoj biblioteci u Subotici i Narodnoj biblioteci u Boru nastala je selekcija fotografija sabrana u izložbu koja će otvoriti ovogodišnji foto sajam u Beogradu, sa idejom da izložba kasnije nastavi svoj put i u druge gradove.
Publika će ovaj izbor imati priliku da premijerno vidi u petak 24. oktobra, sa početkom u 19 sati, dok će sajam drugog dana celodnevnim programom verovatno privući sve one koji se fotografijom bave profesionalno ili iz hobija.

Ovaj umetnički kolektiv priredio je odabir foto knjiga i drugih sličnih izdanja koja će moći da se pogledaju i prelistaju u okviru „Ad hoc“ biblioteke, u subotu od 12h. Svi oni koji dođu u poslepodnevnim časovima, moći će da se upoznaju sa nekima od učesnika radionica i da čuju njihova iskustva, da saznaju više o savremenoj sceni fotografskih samizdat publikacija iz regiona, čuju više o tome kako izgleda baviti se fotografijom danas. Uz veliki broj gostiju, publici će se posebno predstaviti članovi kolektiva Kamerades, sa svojim prvim štampanim izdanjem „Dirty season“. Detaljan program možete pogledati na adresi www.belgraderaw.com/serbiaraw ili na Facebook stranici kolektiva.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: