Otvara se Pikasov muzej posle 5 godina i 52mil. €

Pablo Pikaso jednom je rekao: "Dajte mi muzej, a ja ću ga napuniti", a njegov muzej u Parizu otvoriće se krajem oktobra posle brojnih odgađanja.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

09:45

Default images

Posle petogodišnjeg renoviranja za dugoočekivano otvaranje odabran je Pikasov rođendan - 25. oktobar. Slavni slikar rodio se 1881. u špaskom gradu Malagi, ali radio je uglavnom u Francuskoj u kojoj je i umro 1973.

Otvaranje muzeja u kojem će biti više od pet hiljada slika, kipova i grafika, kao i Pikasova lična arhiva, označiće završetak turbulentnog razdoblja pariske kulturne scene.

Ana Baldasari koja je devet godina bila na čelu muzeja, smenjena je u maju nakon javnog okršaja sa zaposlenima i tadašnjom ministarkom kulture Oreli Filipeti, koja je sa svoje funkcije smenjena u avgustu.
BETA/AP Photo/Michel Euler
U taj sukob upleo se i Pikasov sin, 66-godišnji Klod Pikaso koji je podržao Baldasari i za list "Le Figaro" rekao da se "Francuska ruga mom ocu".

Umešali su se čak i susedi iz otmenog kvarta Mare i pobunili se protiv nove "kubističke" metalne nastrešnice u vrtu za koju su tvrdili da skriva fasadu zgrade iz 17. veka.

Renoviranje je koštala 52 miliona evra, a izložbeni prostor je utrostručen i proteže se na pet spratova i očekuje se da će privući milion posetioca godišnje.
BETA/AP Photo/Michel Euler
U junu je na mesto Ane Baldasari došao Loran Le Bon koji je od 2010. vodio centar "Pompidu-Mec". Ministarka Filipeti rekla je da novi predsednik Muzeja ima "sve kvalitete neophodne da otvaranje Pikasovog muzeja bude svečanost koju svi Francuzi čekaju".

Dok umetnički svet čeka tu svečanost, 4. oktobra otvoriće se muzejsko dvorište. Rojters piše da će igra svetlosti obasjati elegantnu fasadu za tzv. Belu noć, pariski noćni umetnički hepening koji se održava svake godine.
BETA/AP Photo/Michel Euler
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: