Izložba posvećena Moneovom platnu

U pariskom muzeju Marmotan sutra počinje izložba posvećena platnu "Impresija, rađanje sunca" francuskog slikara Kloda Monea, s kojim u slikarstvu počinje pravac impresionizam.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

13:13

Default images

Na izložbi će biti predstavljen tok prvih izlaganja slike uz kritike, knjige i tekstove u tadašnjim medijima i u javnosti. Izložba prati i vlasnike dela koji su se menjali.

"Impresija, rađanje sunca" sada je u vlasništvu muzeja.

Izložba će se baviti i datumom kada je delo nastalo. U enciklopedijama se zvanično pominje 1874. godina, ali se na platnu nalazi datum 1870. godine, dok neki istoričari smatraju da je delo naslikano 1870. ili 1872. godine.

Poznato delo, naslikano u francuskom lučkog gradu Avr, prvi put je izloženo 1874. godine i tada je kritičar jednog satiričnog lista prvi put upotrebio pojam "impresionizam" kojim će kasnije označiti novi slikarski pravac.

Klod Mone (1840-1926) stekao je svetsku slavu sa slikama "Stogovi sena", "Aleja jablanova", "Ruanska katedrala" i "Lokvanji".

Izložba traje do 18. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: