Izložba "Žene" Tamare Zidar u Uličnoj galeriji

Otvaranje izložbe fotografija "Žene", autorke Tamare Zidar, zakazano je za petak 19. septembra u 20 časova u Uličnoj galeriji. Na otvaranju muzički ugođaj pravi Horkestar.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

14:29

Default images

Tamara Zidar rođena je 1986. godine u Zaječaru. Prva ljubav su joj kompjuteri kojima se profesionalno bavi od svoje 17. godine. Fotografija joj je oduvek velika strast i omiljeni hobi, a nakon rađanja njene dece i debitantskog filma „Radjanje porodice" odlučuje da zapostavi programiranje i u potpunosti se posveti fotografisanju i snimanju bitnih porodičnih momenata. Žene i deca najveća su joj inspiracija. Izlagala je svoje radove na više kolektivnih izložbi u Srbiji, a ovo joj je prva samostalna izložba. Osnivač je zajednice pod imenom „Putospekiva“, čiji je cilj promocija samostalnih putovanja i putničke fotografije kroz predavanja i tribine koje se održavaju jednom mesečno u Beogradu, a sve češće i po Srbiji. Kada ne fotografiše, provodi vreme sa decom u prirodi, gricka semenke, peva u Horkestru i piše blog na geravodeli.com.

"Shvatanje umetnosti, njene forme i filozofije se menjalo kroz vreme. Posebno u poslednjih pedeset godina, umetnički svet je doživeo potpunu transformaciju ne samo u samom razumevanju umetnosti već i u umetničkoj teoriji. Ipak, i pored svih tih promena, žena kao takva ostaje još uvek jedna od najvećih inspiracija umetnika, kao što je bila vekovima unazad.

U ovoj seriji fotografija Tamare Zidar, žena ima centralno mesto. Serija od 10 fotografija nastala je u periodu od 7 godina, na putovanjima autorke po Indiji, Zanzibaru, Šri Lanki i Francuskoj. Na fotografijama su predstavljene žene, odevene u tradicionalnu odeću ili pak odevene u odeću koja ne mora biti tradicionalna ali koja umnogome reflektuje običaje, kulturu pa i religiju određene zemlje. Ono što odmah zapada za oko je uhvaćeni spontani trenutak, momenat svakodnevnog života, šarenilo odeće predstavljenih žena, sve u svemu, svojevrsni joie de vivre. Neke od ovih fotografija podstiču na razmišljanje o uticaju religije na život žena, iako sama religija ovde svakako nije u fokusu. Vrednost ovih fotografija je upravo u tome što će one nekoga možda pokrenuti na diskusiju, dok će neko drugi samo uživati u lepoti prizora. One nas mogu inspirisati, baš kao što su žene koje se na njima nalaze inspirisale autorku," napisala je Anđela Milinković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: