"Nepredvidive posledice" Majkla Barnsa

U galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija, FLU od 4. septembra domaća publika imaće priliku da se upozna sa radovima američkog umetnik, grafičara Majkla Barnsa.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

11:12

Default images

Izložba NEPREDVIDIVE POSLEDICE, Majkla Barnsa prateći je program II Međunarodnog trijenala grafike u Beogradu.

Majkl Barns, profesor sa Univerziteta DeKalb, Ilinois, SAD, dobitnik je nagrade Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA, FLU, za grafiku Zloćudan arsenal V (litografija, 2009), na I Međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu, 2011.

Serija grafika kojom se umetnik Majkl Barns predstavlja u galeriji Centra za grafiku oslanja se, i dalje, na figuru i mehaničke naprave. Umetnikovi korozivni oblici lutaju ili su nepomično nasukani unutar vakuma kreiranim, upravo, svetom u kojem obitavaju. Nesvesne svega osim svog najbližeg okruženja, kako bi sebi olakšale ili poboljšale egzistenciju, ove forme upuštaju se u robovske, uslužne radnje, nametnute ili, neretko, dobrovoljno usvojene.
Dry Land
Izloženi grafički listovi apostrofiraju destruktivnu prirodu unutar ljudske rase i lakotu prepuštanja apsurdu, ali preispituju i smrtnost, našu psihu i odnos prema egzistenciji. Litografije Majkla Barnsa cinična su slika istorijske evaluacije takozvane civilizacije i njenih efekata na društvo; suočavaju nas i sa envajronmentalnim pitanjima, dekadentnim tendencijama društva usmerenih ka izloaciji i introvertnosti, pod prividnim forsiranjem trenda "globalizacije".

Profesor Barns će tokom dvonedeljnog boravka u Beogradu učestvovati na diskusiji u okviru II Međunarodnog trijenala grafike, održaće litografsku radionicu na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i predstaviće rad Grafičkog odseka Univerziteta DeKalb, Ilinois, SAD.

Izložba NEPREDVIDIVE POSLEDICE, Majkla Barnsa otvorena je do 13. 09. 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: