"Toliko sam puna kamenja da se jedva krećem"

Izložba ovogodišnje dobitnice nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos", Nataše Kokić, pod nazivom "Toliko sam puna kamenja da se jedva krećem" biće otvorena sutra u Galeriji Remont.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2014.

09:12

Default images

Ona će predstavliti crteže velikog formata, rađenih tehnikom ugljena na papiru. Umetnica se već neko vreme bavi pejzažom kao simbolom u savremenom svetu.

Njeni prethodni radovi su opisivali izmišljene, bezvremene "unutrašnje" predele, koji su govorili o okolnostima u kojima živimo, socijalnim promenama koje utiču na sve nas i tako grade jednu vrstu unutrašnjeg iskonstruisanog pejzaža koji postaje izvor naših sumnji i nadanja.

Radovi ove autorke koji će biti predstavljeni na izložbi, kreću se ka objektima i pejzažima nastalim pod uticajem kulture i nauke, ali i dalje govore o unutrašnjem svetu.

Analiziranjem i promenom svog okruženja, ljudi su oduvek pokušavali da promene okolnosti u kojima se nalaze. Upotrebom motiva kao što su veštačke planine, asteroidi, kompjuteri, Kokić pokušava da stvori zanimljive priče koje uvode u jedan složeniji svet, gde ništa nije jednostavno i ništa nije vidljivo na površini.
Nataša Kokić je rođena u Beogradu 1979. godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti 2005. godine, a 2010. je dobila diplomu magistra. Od 2001. godine izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je nekoliko nagrada, a ove godine je dobitnik nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" koja podrazumeva šestonedeljni boravak u Njujorku.

Boravila je takođe na Islandu, u Holandiji, i Srbiji u okviru rezidencijalnih programa. Više radova se nalazi u privatnim i javnim kolekcijama, između ostalih i u kolekciji Oktobarskog salona.Trenutno je na doktorskim studijama u Beogradu.

Izložba u Remontu će trajati do 19. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: