Umetničke transformacije u Kući legata

Izložba “Transformacije”, u okviru koje će biti prikazani radovi savremenih evropskih umetnika, biće otvorena od 9. septembra do 1. oktobra u Kući legata u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 30.08.2014.

20:18

Default images

Umetnički projekat pod nazivom "Transformacije" zasnovan je na povezivanju i kulturnom dijalogu vizuelnih umetnika savremenog likovnog izraza koji dolaze iz istočne i zapadne Evrope.

Istoimena izložba savremene umetnosti organizovana je u dve institucije kulture, Kuća Legata u Beogradu i Galerija “Funnel” u Bukureštu.

Obnavljanje dialoga i razmena umetničkih projekata su od primarnog značaja za evropsku budućnost regiona kao i za savremenu umetničku produkciju koja obrađuje aktuelnosti i povezuje vizuelne umetnike koji žive i rade u različitim sredinama

Osnivanjem umetničke asocijacije "Funnel" i umetnika koji se okupljaju oko ideje popularizacije kulture ima težnju ka razmeni iskustava u svojevrsnom tranzitu ideja. Projekat "Transformacije" je nastavak saradnje evropskih umetnika i njihovo angažovanje na polju savremene umetnosti u regionu.

Umetnici koji dolaze iz zemalja Zapadne i Istočne Evrope su mahom etablirani i uspešni mladi autori koji iza sebe imaju značajna umetnička dostignuća.
Roberto Coada Zabetta rođen u Italiji 1975. godine jedan je od veoma značajnih italijanskih umetnika mlađe generacije koga u svetu zastupaju značajne galerije u Italiji, Velikoj Britaniji i Indoneziji. Izlagao je samostalno u brojnim institucijama i muzejima kao što su "Certosa of Capri Museum" i "Niteroi National Museum - Rio de Janeiro". Dobitnik je važnih nagrada i priznanja poput Dena Foundation Art Award, Centre International des Récollets d’acceuil et d’Echanges, Pariz; BP Portrait Award, London, Fabbri Award, Bolonja.

Kenneth Blom rođen je 1967. godine u Roskildu u Danskoj i važi za jednog od značajnih autora srednje generacije koji je svojim stvaralaštvom zauzeo značajno mesto na norveškoj savremenoj sceni. Jedan od prvih autora koga je reprezentovala najznačajnija aukcijska kuća “Sothebys” u Londonu. Takođe njegova saradnja sa galerijama u Njuorku je realizovana izložbom u Galeriji “Jason McCoy” 2010. godine. Prezentuje ga nekoliko značajnih galerija u Americi, Norveškoj i Grčkoj.
Bogdan Vladuta / www.funnelcontemporary.eu
Giancarlo Ceraudo rođen je 1969. godine u Rimu u Italiji. Jedan je od istaknutijih italijanskih dokumentarnih fotografa koji trenutno živi i radi na relaciji Buenos Ajres - Rim. Poslednjih deset godina se bavi dokumentarnom fotografijom u oblasti socijalno-kulturoloških razlika na različitm podneblljima sa fokusom na Južnu Ameriku. Njegovi radovi su objavljivani u značajnim italijanskim i međunarodnim časopisima i publikacijama među kojima su i najpoznatiji L'Espresso, Internazionale, El Pais, GEO i National Geographic. Njegove fotografije se nalaze u poznatim kolekcijama kao što su kolekcija "Maxxi" u National Museum of 21st Century Arts, Rome. Izlagao je u brojnim galerijama i institucijama u Italiji, Španiji, Francuskoj i Americi.

Bogdan Vladuta, rođen u Bukureštu 1971. godine, jedan je od 13 najpriznatijih mladih autora iz Rumunije po izboru Louis Vuitton galerije sa sedištem u Parizu. Bogdan svoju umetnost gradi na specifičnim arhaičnim temeljima rumunske tradicije i kulture uzimajući teme postkumunističkog perioda koji je ostavio dubok trag u psihologiji rumunskog naroda. Radi u različitim materijalima vešto kombinujući sklupturu i slikarstvo. Njegovi radovi su izlagani u prestižnim galerijama i muzejima među kojima su: Ludwig Museum Budapest, Ana Cristea Gallery New York, Louis Vuitton Gallery Paris…
Predrag Popara / www.funnelcontemporary.eu
Predrag Popara rođen je u Trebinju 1973. godine, autor je inicijator projekta "Transformacije" i projketa "Crno - Belo" pre dve godine, sa kojim je i započela njegova angažovanost na saradnji sa mladim i značajnim autorima Istočne i Zapadne Evrope. Osnivač je umetničke asocijacije "Funnel" (Levak) sa sedištem u Bukureštu. Njegovo stvaralaštvo se bavi egzistencijom čoveka u savremenom društvu i njegovom potrebom za očuvanjem ličnog i kolektivnog identiteta. Izlagao je samostalno na više od 20 izložbi u zemlji i inostranstvu od kojih su najznačajnije: Galerija Visconti Fine Art Ljubljana, Galerija Abstraction u Beogradu i Parizu, Black/White-Nero/Bianco (alternativni galeriski prostor) u Beogradu, Galerija Galateca u Bukureštu, La Citè Internationale des arts, Pariz...

Alessio Maximilian Schroder rođen je 1985. godine u Rimu. Odlazi u Austriju gde upisuje studije filozofije i slavistike na Univerzitetu u Beču, a zatim upisuje fotografiju na Fotoschule Wien 2008. godine. Putuje po zemljama istočne Evrope i Balkana i bavi se reportažnom fotografijom sa fokusom na sociajlne teme zemalja koje posećuje a potom se vraća u Rim i završava master iz fotožurnanilzma na Institutu za Fotografiju (ISFCI) 2010. godine. Baziran u Beču on pripada grupi mladih autora i kroz svoja istraživanja izlazi iz okvira reportažne fotografije i prelazi u jedanu drugu sferu koja je bliža savremenom izrazu umetničke fotogarfije. Njegovi radovi su izlagani na više grupnih i samostalnih izložbi u Evropi i Indiji.
www.funnelcontemporary.eu
Vuk Vučković je rođen je 1986. godine u Pančevu. Diplomirao je slikarstvo na FLU u Beogradu 2010. godine. Doktorand je na doktorstim umetničkim studijama slikarstva na istom fakultetu. Izlagao je na 15 samostalnih, 70 kolektivnih izložbi, organizovao i učestvovao na 30 ostalih umetničkih događaja. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoje stvaralaštvo, među kojima ističemo: Nagrada Erste banke za umetnost (2012.), Pet najboljih izložbi u 2011. godini po izboru kritičara Novosti (2012.), Prva nagrada za crtež iz fonda Vladimira Veličkovića (2011.), Posebno priznanje na izložbi Južnoevropskih Akademija „Transform” (2011.), nagrada Art Kinike „Perspektivni” (2010.).Radovi mu se nalaze u desetak kolekcija i zbirki javnih prostora. Pored slikarstva i crteža bavi se gotovo svim vizuelnim medijima. Kao samostalni umetnik živi i radi u Beogradu i Pančevu.

Mate Đorđević je rođen je 1983. godine u Beogradu. Diplomirao je 2008. godine slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a. Jedan je od najistaknitijih predstavnika mlađe generacije srpskih umetnika. Bavi se slikarstvom, crtežom, grafikom, skulpturom koje je izlagao na mnogim grupnim i samostalnim izložbama, domaćeg i stranog karaktera (Bijenale crteža - Muzej moderne i savremene umetnosti Rijeka; Nagarda za slikarstvo na 47. Zimskom salonu u Herceg Novom, Crna Gora). Dobitnik je prestižne nagrade za slikarstvo Francuske Akademije lepih umetnosti, kao i prve nagrade za crtež iz fonda „Vladimir Veličković“. Živi i radi na relaciji Pariz-Beograd.

Organizator dvostruke izložbe pod nazivom “Transformacije” je umetnička asocijacija "Funnel".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: