„Tajna male mansarde“ u Makedonskoj

Izložba fotografija „Tajna male mansarde“ Viktora Ljujića biće otvorena 1. septembra u 19 sati, u holu Dunav osiguranja (Makedonska 4) u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

21:43

Default images

„ Izložba fotografija ‘Tajna male mansarde’ predstavlja 20 fotografija nastalih na jednoj od karaburških mansardi. Na mansardi se živi, ona ima svoje otvoreno nebo i zidove koji su aktivni spolja i unutra. Ona ime svoje golubove, golubovi imaju ljude, ljudi imaju cvetove, cvetovi imaju bube... Sunčeva svetlost nam daje njihove senke, a senke su ponekad postojane i mirne, kao odraz u ogledalu, a nekad su brze i naizgled neuhvatljive. Nekad su zarobljene u fotografiji. Tako, na poziv sunčevog hoda kreće igra statičnih i pokretnih senki, a akteri sa mansarde kreću da ispisuju svoj popodnevni haiku po zidovima i predmetima.

Senka kao trag prirode, nekad je karikira, a ponekad je čini sasvim superiornijom nego što to ona jeste. Tako na nekim od ovih fotografija imamo tek deliće onoga što je živo, al' mu se celovitom senkom produžava život i sluti prikriveni ostatak njegove prirode. Negde u celosti gledamo živu prirodu i njenu senku koja ne odgovara položaju i karakteru svog ‘klona’.

Mansardne igre šapuću svoje tajne sve do zalaska sunca, sve dok mesec ne uzme svetlosni primat na otvorenom nebu, a o tome nekom drugom prilikom“, reči su autora, Viktora Ljujića.

Prilikom otvaranja izložbe nastupiće i naša čuvena operska prvakinja Jasmina Trumbetaš u pratnji pijanistkinje Nevene Živković, a tokom čitavog otvaranja, klavir će svirati i poznata pijanistkinja Milica Pap.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: