Izložba "The Great Q'' u Inex galeriji

Švedski umetnici Stina Pehrsdoter i Niklas Halberg izlažu svoje radove u okviru izložbe "The Great Q" u Inex galeriji u Višnjičkoj 76. Otvaranje je zakazano za 2. avgust u 20h, a izložba je otvorena do 13. avgusta.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2014.

09:45

Default images

Više o izložbi "The Great Q": Umetnički dvojac je nekoliko godina radio na fotoprojektu ''Unutrašnji odlazak'' koji se konceptualno odnosio na unutrašnje želje umetnika i misli o životnim događajima. Jedan deo izložbe predstavlja izbor crno-belih fotografija iz te serije. Kao nastavak i razvoj ''Unutrašnjeg odlaska'', Pehrsdotter i Hallberg su stvorili sedam printova velikog formata iz izbora od preko 25000 fotografija nastalih u poslednjih pet godina.

Ova serija služi kao komentar na njihovu umetničku odluku iz 2011. godine – da se oslobode svoje imovine, napuste dom u Švedskoj i da krenu na put, seleći se između Banatske Dubice i Beograda. Ove slike predstavljaju trenutke neizvesnosti, kada ne znate šta se već dogodilo ili šta će se desiti kasnije. Video instalacijom umetnici prikazuju različite forme ljudskog i ne-ljudskog ponašanja.

 

Stina Pehrsdotter (1966) je umetnica i kustos koja se bavi performansom, videom, fotografijom i instalacijama uglavnom inspirisanim ljudskim telom, njegovom prirodom i okruženjem. Njen rad je oličenje povezanosti uma, tela i duše u odnosu na kretanje, prostor i vreme. Konceptualnim pristupom, umetnica, takođe, istražuje nesklad između forme i sadržaja u semiotičkom smislu; uvertire i disfunckije u govornom, pisanom i jeziku tela.

Stina Pehrsdotter se bavi idejama seksualnosti, smrtnosti, religije i slobode izražavanja kroz eksperimente sa slučajnim postupcima. Posebno je intenzivno iskustvo suočavanje sa snagom prelaznog fenomena kakav performans jeste, ograničen vremenski i prostorno. Takođe, umetnica ceni izazov uključivanja posmatrača u performans kad-kad u fizičkom smislu.

Niclas Hallberg (1965) se bavi videom, zvukom, fotografijom i performansom. Njegov eksperimentalni rad se bavi pitanjima identiteta, muškosti i čovečanstva. On koristi pokretnu sliku da izrazi osećanja, stvori utisak i dokumetnuje performans. Često koristi sebe kao instrument i kao glumca, time stvarajući intimu i individualnost.

Niclas Hallberg je imao veliki boj samostalnih i grupnih izložbi u Švedskoj i inostranstvu. Ima veliko iskustvo u kreiranju i vođenju radionica različitog stvaralačkog konteksta. Takođe je bio uključen u nekoliko internacionalnih umetničkih projekata, baziranih na saradnji i razmeni, koji su rezultirali izložbama, video projekcijama i rezidencijalnim programima po celom svetu. Niclas Hallberg je zajedno sa Stinom Pehrsdotter osnovao 2004. godine nezavisnu umetničku platformu pod nazivom Formverk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: