Džez iz Čekaonice u Uličnoj galeriji

Izložba fotografija Filipa Nakića, koja predstavlja retrospektivu tri godine rada čuvenog Jazz kluba Čekaonica, biće otvorena 13. juna (20h) u Uličnoj galeriji u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2014.

20:13

Default images

Otvaranje izložbe biće upotpunjeno jazz koncertom u Uličnoj galeriji koji će nam prizvati sećanja na dobre trenutke koje smo zajedno proživeli.

Jazz klub Čekaonicu sam otkrio sasvim slučajno i iz ličnog zadovoljstva krenuo da pratim i fotografišem muzičare i njihove nastupe u klubu. Atmosfera, ekipa ljudi i energija su me osvojili, tamo sam se osećao kao kod kuće”, navodi autor fotografija Filip Nakić.

“Ova izložba je posvećena svima onima koji su uložili svoj talenat, srce i strast u ovo sada već kultno mesto. Nadam se da će uz pomoć svih koji vole jazz i shvataju kulturnu važnost ovog mesta, ‘Čekaonica’ nastaviti da živi i da ostane dom mnogim našim sjajnim muzičarima, sadašnjim i budućim”, dodaje on.
Foto: Filip Nakiæ / Ulièna galerija
BIGZ je u jednom trenutku bio jedini prostor slobode u Beogradu u kome su različite grupe umetnika mogle da eksperimentišu sa raznim formama organizovanja. Veličinom i ponudom, u svom zlatnom dobu, mogao je da se uporedi sa najpoznatijim kulturnim centrima mladih u svetu.

Tako je i Čekaonica, od retkog mesta u kome su afirmisani i neafirmisani muzičari sa naših prostora i inostranstva mogli da se izraze, postala kultno mesto ovog dela Evrope. Čekaonica je ostala bez svog prostora i izbačena je na ulicu odlukom protivpožarne policije, uprkos velikom trudu da se to spreči.

U poslednje tri godine Čekaonica je organizovala skoro 1000 koncerata i veliki broj radionica, masterclasova, džemova, pa i čitanja poezije, izložbi fotografija, projekcija studentskih filmova i dr. Čekaonica je koncept koji ima savršen spoj publike i izvođača koji dele zajednički duh i na taj način postižu fenomenalne rezultate kroz individualni napredak, a i kroz opšti kulturni doprinos i mlađoj i starijoj populaciji. Kvalitet ovog koncepta je prepoznat od strane internacionalnih i domaćih kritičara.
Foto: Filip Nakiæ / Ulièna galerija
Čekaonicu je londonska lista EU top Jazz proglasila za jedno od 10 najboljih jazz mesta. Treba napomenuti i da je revitalizacija BIGZ-a, arhitektonskog spomenika arhitekte Dragiše Brašovana, kulturnim programima učinila ovo zdanje izuzetno poznatim, a arhitektonska intervencija Čekaonice nominovana je za najprestižniju evropsku nagradu u arhitekturi, Mies Van der Rohe.

Jazz klub Čekaonica je u potrazi za novom lokacijom i namerava da, dok se to ne desi, duh jazza u Beogradu pospeši organizovanjem svirki u javnim prostorima.

Filip Nakić rođen je u Beogradu 1980, studirao i diplomirao na RMIT Univerzitetu u Melburnu, Australiji. Radi kao umetnički direktor u Spoiled Milk agenciji. Bavi se fotografijom, muzikom i filmom. Dobitnik je nekoliko nagrada u oblasti digitalnog dizajna od strane AIMIA (The Digital Industry Association for Australia). Od 2012 radi i stvara u Srbiji. Filipova osnovna tema u fotografiji je čovek, njegova priča, emotivna i lična. Bavi se takođe i pejsažom i fotografijom ekstremnih i uličnih sportova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: