"Kvantna muzika" danas na Kolarcu

Danas startuje projekat pod nazivom "Kvantna muzika" u kojem učestvuje LP duo (Sonja Lončar i Andrija Pavlović) i tim naučnika s Univerziteta Oksford. Predavanje fizičara dr Vlatka Vedrala održaće se danas u 18h na Kolarčevom narodnom univerzitetu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

13:33

Default images

Projekat Kvantna muzika, nastao je u saradnji Katedre za kvantnu fiziku Univerziteta u Oksfordu, beogradskog klavirskog LP dua, smera za Audio i video tehnologije Visoke škole elektrotehnike i računarstva iz Beograda i Kolarčeve narodne zadužbine.

Dr Vlatko Vedral, profesor kvantne fizike Univerziteta u Oksfordu i Nacionalnog univerziteta u Singapuru, jedan od najuticajnijih kvantnih fizičara današnjice, održaće predavanje na temu “Kvantna fizika danas” i dati više detalja o početku rada na ovom projektu iz domena umetnosti i nauke (Art&Science).

Kvantna muzika je projekat nastao sa ciljem povezivanja naizgled nespojivih svetova kvantne fizike i muzike, kroz naučno utemeljeno i umetnički nadograđeno istraživanje i koncertno izvođenje. U raznovrsnim tehnološko-zvukovnim eksperimentima, muzika korespondira sa mističnim fenomenima kvantne fizike, nudeći mogućnost za potpuno novi vid tumačenja ova dva sveta, ali i drugačiju percepciju naše fizičke realnosti.

Dr Vlatko Vedral je fizičar našeg porekla, profesor fizike na Univerziteta u Oksfordu i u Centru za kvantnu tehnologiju pri Nacionalnom univerzitetu u Singapuru. U sam vrh kvantne fizike se vinuo tokom devedesetih godina XX veka, kada je dao fundamentalni doprinos razvoju kvantne informatike. Autor je preko 200 naučnih radova u oblasti kvantne mehanike i informatike. Rezultati njegovih radova citirani su preko 10.000 puta, što ga čini ubedljivo najcitiranijim fizičarem poreklom sa naših prostora. Izuzetno je aktivan u medijskom promovisanju i popularizaciji kvantne fizike i nauke uopšte: autor je i učesnik velikog broja radijskih i TV emisija koje se bave ovom tematikom. Napisao je i nekoliko knjiga iz domena popularne nauke, od kojih je poslednja, Dekodiranje realnosti, prevedena je na mnoge svetske jezike i doživela uspeh širom sveta. Pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović nastupaju zajedno kao LP Duo od 2004. godine i jedan su od naših najuspešnijih ansambala. Nakon završenih osnovnih studija klavira i postdiplomskih studija klavirskog dua na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, završili su master i Konzertexamen (KEX) studije, sa najvišim ocenama, na Visokoj školi za muziku i pozorište Roštok u Nemačkoj. Kao solisti ili članovi klavirskog dua osvojili su više od 30 nagrada na internacionalnim takmičenjima.

Do sad su više puta nastupali i održali uspešne koncertne turneje u Srbiji, Holandiji, Finskoj, Danskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, San Marinu, Poljskoj, Italiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, SAD, a učestvovali su i na brojnim festivalima.

U 2009. godini dodeljena im je nagrada Grada Beograda za stvaralaštvo mladih, kao i godišnja nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) za najbolje mlade umetnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: