Velika izložba Matisovih kolaža u Londonu

Izložba kolaža francuskog slikara Anrija Matisa, koja obuhvata 130 dela iz poslednje faze njegovog stvaralaštva, otvara se ove nedelje u londonskom muzeju "Tejt Modern".

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

09:11

Default images

Tokom više od pola veka Anri Matis stvorio je impresivan opus, a ova izložba posvećena je poslednjem poglavlju njegovog umetničkog rada kada se okreće kolažu. Posle operacije kojoj je podvrgnut 1941. njegovo zdravlje se značajno pogoršalo do te mere da više nije mogao da slika pa su mu kolaži postali glavni umetnički izraz.

Ova izložba obuhvata djela nastala u razdoblju od 1936. do 1954. - od suncokreta, plesača, prizora iz cirkusa pa sve do slavnog "Puža" iz 1953. Među izlošenim radovima su i "Sećanje na Okeaniju", kao i deset metara dugačka "Velika kompozicija sa maskama" takođe iz 1953. Prvi put su zajedno izložena i četiri "Plava akta" nastala početkom pedesetih godina prošlog veka.

Izložba u Londonu ostaje do 7. septembra, a posle toga seli se u njujorški MoMA.

Anri Matis (Henri Matisse) (rođen 1869 - umro 1954) počeo je kao postimpresionista na tragu Sezana i Gogena, a od 1905. glavni je predstavnik fovizma. Slikao je ženske likove, aktove, mrtve prirode, enterijere, krajolike sa juga Francuske i portrete. Radio je i grafičke listove, keramiku, nacrte za vitraže i scenografiju, kao i kostime za balet. Ilustrovao je mnogobrojna književna djela, među kojima i knjige Šarla Bodleraa i Stefana Malarmea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: