Slike sa bijenala u Muzeju naive u Jagodini

Odabrana dela sa Međunarodnog 16. bijenale naivne i marginalne umetnosti, posle Beograda, sinoć su u Muzeju naivne i marginalne umetnosti (MNMU) u Jagodini, prestavljena i ljubiteljima ove umetnosti u Jagodini i Pomoravlju.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2013.

08:29

Default images

Izložbu je otvorila član stručnog žirija za odabir dela istričar umetnosti Natalija Cerović iz Umetnčkog paviljona Cvijeta Zuzorić Beograd.

Reč je o 92 dela od 65 umetnika iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Japana, Italije, Nemačke, Češke, Danske, SAD, Brazila, Engleske, Irana, Rusije, Slovačke i Francuske.

Na konkurs za 16 bijenale Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini - Ustanovi kulture od nacionalnog značaja, stiglo je 347 dela od 91 umetnika iz 16 zamalja a selekciju dela za izložbu, odabrao je internacionalni sedmoročlani žiri istoričara umetnosti na čelu sa Nadeždom Musjankovom iz Državne Tretjakovske galerije Moskva.

Žiri je odabir radova obavio od 5. do 8.septembra. Predsednica žirija dr Nadežda Musjankova je u katalogu izložbe napisala da "16. međunarodni bijenale u Jagodini prikazuje lepezu mogućih sredstava naivne i marginalne umetnosti".

Prestavnici nekih naroda u svojim delima prikazuju duboke arhitipske motive i teme predaka, recimo to čini Merhdad Rašifi, u čijoj upečatljivoj grafici se prepliću natpisi na arapskom jeziku i tumače ljudska lica.

Brazilska umetnica Ermelinda de Almeida "za stvarnje svojih likova koristi svakodnevnicu latinoameričkih zemljoposednika", napisala je Musjankova. Bijenale naivne umetnosti Muzej u Jagodini organizuje od 1981. godine i u početku je to bila jugoslovenska manifestacija koja je prerasla u međunarodnu. .

Autor izložbe Nina Ljubomirović je istakla da Bijenala objedinjuje različite umetničke generacije, "senzibilitet i fanatazme sa ciljem da na jednom mestu u datom trenutku publici pruži celovit uvid u stvaralaštvo kako novih, mladih umetnika, tako i potvrdi umetnička uverenja zrelih stvaralaca".

Direktor Muzeja Nina Krstić, je istakla da ju je "oduvek fascinirala umetnost pojedinaca koji funkcionišu izvan konvencionalnih šablona i usmerenja, koji su stvarali neke nove oblike lepota, sopstvene svetove iz sopstvenog simboličkog jezika i za sebe".

Alhemija u delima ovih umetnika budi, provetrava naša saznanja, pokreće i preispituje naša uniformisana, dresirana čula, u svkom slučaju nagoni nas na razmišljanje.

Svojim delima kazuju mnogo, neupotrebivši ni jednu reč, napomenula je Krstić. Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, jedina specijalizirana ustanova kulture za istraživanje, skupljanje, čuvanje, izlaganje i publikovanje dela naivne i marginalne umetnosti, je jedini u Srbiji.

Od osnivanja 1960. godine do sada, Muzej je upriličio više od 600 izložbi (samostalnih, retrospektivnih, grupnih, tematskih, studijskih) naivnih i marginalnih umetnika u zemlji i inostranstvu. U svojoj zbirci ima oko 4.000 dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: