Novi NOB – (Ne)Popularna kultura sećanja

Izložba "NEO N.O.B. (Ne)popularna kultura sećanja" hrvatskog vajara Ivana Fijolića biće otvorena 29. novembra (18h)u Muzeju istorije Jugoslavije, na nekadašnji Dan Republike.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.11.2013.

10:36

Default images

Izložba "NEO N.O.B." prvi put beogradskoj publici predstavlja rad najpoznatijeg hrvatskog vajara mlađe generacije Ivana Fijolića. Fijolićeva do sada najveća samostalna izložba prikazuje 7 monumentalnih skulptura inspirisanih narodnooslobodilačkom borbom i spomenicima koji su formirali vizuelni jezik ideologije tokom jedne generacije.

“U poslednjih dvadesetak godina uspeli smo da uništimo oko 3000 spomenika prethodnog političkog sistema, a neke od tih spomenika radili su naši najbolji umetnici. Stvorila se ogromna rupa u pamćenju koja me je uzdrmala. Nisam mogao da ne reagujem”, kaže Ivan Fijolić. Izloženi radovi predstavljaju reakciju umetnika protiv uništavanja partizanskih spomenika u poslednje dve decenije u Hrvatskoj i protiv zanemarivanja i potiskivanja važnog dela istorije i umetničke baštine.
Umetnik reinterpretira sedam ikoničnih skulptura kojih više nema. Traži heroje iz prošlosti i sadašnjosti kako bi ispričao priču socijalističkih skulptura u post-socijalističkoj državi, i nalazi ih u nesvakidašnjem nizu popularnih ikona, uključujući Silvestra Stalonea, Boška Buhu, Elvisa Prislija, Tita i Jovanku Broz.

Skulptura ½T&TO½ je omaž slavnoj Augustinčićevoj skulpturi Tita u Kumrovcu, poslednjoj koju je vajar Antun Augustinčić 1948. godine lično modelovao i uspešno na nju preneo Titovu energiju i harizmu. Fijolić je u svom radu zadržao generalski stav originalne skulpture ali je napravio twist - glavu Tita (koja je na originalnoj skulpturi uništena pošto je minirana u Kumrovcu 2004. godine) zamenio je glavom njegove supruge Jovanke. Fijolićeva skulptura ujedno je i spomenik palom spomeniku; ona nas poziva na sećanje, na spominjanje i pamćenje pokušaja sistemskog zatiranja antifašističkih vrednosti.

Skulptura "Tri kralja" referiše se na tri kralja pop kulture: Silvestra Stalonea kao Ramba, Arnolda Švarcenegera i Elvisa Prislija. Stalone i Švarceneger prikazani su u borbenom stavu s automatskim puškama, u stavu koji bi mogao da posluži kao kadar iz popularnih filmova po kojima su poznati, ali gotovo idiotski iskrivljenih lica. Noge Elvisa su pak preuzete iz imitacije slavnog printa Endija Vorhola.
“Subverzivni Fijolić (…) jedan je od najinteresantnijih umetnika svoje generacije. U njegovoj umetnosti ima svega: od socrealističkih spomenika, preko Vorhola i citata pop kulture, do Ramba i Tita... U svemu ćete uživati. I sve je lako čitljivo, no ne i banalno.” – Patricia Kiš

Fijolić je autor prvog spomenika Brus Liju koja je 2006. postavljena u Mostaru. Prvi put nakon toga umetnik radi monumentalne skulpture. Izložba "NEO N.O.B." je premijerno prikazana maju 2012. u Kući umetnosti LAUBA u Zagrebu.

Ivan Fijolić jedan je od najprepoznatljivih umetnika mlađe generacije i radi pretežno u mediju skulpture. Do sada je izlagao na tridesetak grupnih i dvadeset i tri samostalne izložbe u Hrvatskoj i u svetu.

Dobitnik je Nagrade Akademije likovnih umetnosti za diplomski rad Okršaj (2001), Rektorove nagrade za izložbu ½Check Your Head Out½ (2004) i Nagrade 37. Mediteranskog kiparskog simpozija za rad Školica (2009). Autor je tri rada u javnom prostoru: Fundacija Batta u Zlínu, (Češka), Black Foot, u Parku Skulptura, u Vrsaru (Hrvatska) i Bruce Lee u Mostaru (BIH).

Autor je ciklusa skulptura za Muzej krapinskog pračoveka u Krapini. Živi i radi u Zagrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: