Najskuplje delo ikada prodato na aukciji

Slike na kojima je Frensis Bejkon naslikao svog prijatelja i kolegu umetnika Lusijana Frojda postale su najskuplje umetničko delo ikada prodato na aukciji u Njujorku i to za rekordnih 142 miliona dolara (106 miliona evra).

Kultura

Izvor: B92, BBC

Sreda, 13.11.2013.

09:33

Default images

Triptih "Tri studije Lusijana Frojda" (1969.) se smatra Bejkonovim remek-delom. Prodat je nakon šest minuta nadmetanja, kažu iz aukcijske kuće Kristi.

Umetničko delo koje je na aukciji prodato po najvišoj ceni do prošle godine bilo je delo "Vrisak" Edvarda Munka.
Foto: Beta/AP Photo/Lefteris Pitarakis
Bejkonov triptih je prvi put ponuđen na aukciji, a nadmetanje je počelo od cene od 80 miliona dolara.

Aukcijska kuća ne želi da otkrije identitet velikodušnog kupca.

Bejkon, poznat po triptisima, naslikao je "Tri studije Lusijana Frojda", 1969. godine na Londonskom koledžu umetnosti, nakon što je njegov studio izgoreo.
Foto: Beta/AP Photo/Lefteris Pitarakis
"U pitanju je remek-delo i jedna od najvećih slika koja je dospela na aukciju", kažu istoričari umetnosti u aukcijskoj kući "Kristi".

Ova slika opisuje Bejkonovu i Frojdovu vezu, odajuči počast kreativnoj i emotivnoj vezi između ova dva umetnika.

Dvojica umetnika su se upoznala 1945. godine, nakon čega su postali bliski i vrlo često su slikali jedan drugoga pre nego što su njihovi odnosi zahladneli tokom 1970. godine.
Foto: Beta/AP Photo/Lefteris Pitarakis
Na triptihu je naslikan Lusijan Frojd na stolici, iz tri ugla.

Tri studije Lusijana Frojda činee jedan od dva velika triptiha Frojda, unuka osnivača psihoanalize Sigmunda Frojda. Ova tri panela su bila razdvojena 1970. godine da bi se ujedinili nakon 15 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: