Pronađeno 1.500 slika koje su oteli nacisti

Gotovo 1.500 slika, među kojima su ostvarenja Pabla Pikasa, Anrija Matisa i Marka Šagala, koje su Jevrejima bile konfiskovane za vreme Drugog svetskog rata, nađene su u jednom stanu u Minhenu.

Kultura

Izvor: Izvor: Guardian, BETA

Nedelja, 03.11.2013.

22:38

Default images

Slike su nađene u stanu 80-godišnjaka Kornelijusa Gurlita, a njihova vrednost procenjena je na milijardu evra.

Prema pisanju Fokusa, slike su nađene još 2011. godine, ali je policija tu informaciju držala u tajnosti. Za vreme Drugog svetskog rata, nacisti su masovno otimali slike od Jevreja i potom ih prodavali.

Neke od slika koje su pronađene u Minhenu su po niskim cenama prodavali i sami Jevreji kada su bežali iz svojih zemalja, u kojima su za vreme rata bili proganjani.

Gurlit iz Minhena je do slika, među kojima ima i dela Franca Marka, Maksa Libermana i Emila Noldea, došao pošto ih je 30-tih i 40-tih godina 20. veka kupio njegov otac.

On je u međuvremenu prodao nekoliko slika. Nekoliko ramova zato je prazno, a za sada je poznato da je prodao Bekmenovog “Ukrotitelja lavova”.

Slika je prodata za 864.000 evra na aukciji u Kelnu 2. decembra 2011.

Barem 3.000 radova pripada grupi “degenerične umetnosti”, kako su Nacisti nazivali nepodobna dela. Veliki deo pripadao je jevrejskim kolekcionarima.

Gurlit koji ranije nije bio na policijskom “radaru” privukao je pažnju prilikom provere putne karte u vozu na putu iz Švajcarske ka Minhenu.

Dalja istraga dovela je do njegovog stana u proleće 2011.

Dela su skladištena među kartonima u koje se pakuju voćni sokovi i limenki hrane na ručno napravljenim policama u zamračenoj prostoriji.

Gvendolin Vebster, istoričarka umetnosti koja je proučavala “degenerične umetnost” rekla je za Guardian da je ovo otkriće “zadivilo istoričare”.

Potomci jevrejskih kolekcionara kojima su pripadala pronađena dela, sada mogu da traže radove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: