Kako su nastale čuvene SFRJ reklame

U svojevrstan vremeplov kroz reklame bivše Jugoslavije svi zainteresovani moći će da zakorače od 27. marta kada će u 20 časova u Kulturnom centru Beograda biti otvorena izložba “Polet”.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2013.

09:21

Default images

“Izložba ‘Polet’ vratiće vas u epohu u kojoj su Zastavini automobili putovali na Kilimandžaro, kada je Vinjak bio prestižno alkoholno piće, kad smo imali modernu i brzu železnicu i impresivnu tešku industriju! Svedočanstvo o jugoslovenskom konzumerizmu na preko 150 lajtboksova! Advertajzing na Jugoslovenski način”, navodi se u saopštenju organizatora.

Postavka prikazuje najrezenatativniji novinske oglase objavljene u nedeljniku "Ekonomska politika" u periodu od 1969. do 1980. godine. U pitanju je svojevrsna antologija tog vremena koja vizuelnim narativom odslikava odnos tržišta i privrede, potrebu za približavanjem potrošačima i proširenje marketinških pravila i filozofije.

“Sa oglasima iz Ekonomske politike prvi put smo se susreli potpuno slučajno”, objašnjavaju iz studija Metaklinika, koji su zaduženi za produkciju izložbe. “Mijat Lakićević nam je doneo ovaj raritetan materijal da ga fotografišemo za potrebe njegove knjige ‘Ispred vremena 1963- 1973 - sudbonosna decenija, uspon i pad srpskih liberala, uzroci i posledice, od tada do naših dana, kroz prizmu ‘Ekonomske politike’, novina kakvih više nema’. Danima smo prelistavali stare brojeve Ekonomske politike i polako postajali sve više zaintrigirani novinskim oglasima. Kako je listanje odmicalo sve više smo počeli da uviđamo nesvakidašnji vizuelni potencijal datih novinskih oglasa, njihov modernistički pristup, vizuelnu pročišćenost i sve ostale vizuelne kvalitete koje nama lično nedostaju u današnjem vremenu.” Izložbu “Polet” podržao je NIS kao društveno odgovorna kompanija u okviru programa pod naziovom Kultura bez granica. Nakon Beograda, uz podršku NIS-a, “Polet “se u maju seli u Novi Sad za Noć muzeja u Kulturni Centar Novog Sada. U toku su i pregovori o gostovanju izložbe u zemljama bivše Jugoslavije i Evrope.

Prvi broj nedeljnika "Ekonomska politika" (EP) izašao je 4. aprila 1952. godine. Rukovodstvo Jugoslavije uviđa probleme u funkcionisanju ekonomije i rešava da kroz odškrinuta vrata u ekonomiju jednopartijske države uvuče ekonomski liberalizam. Od tada "Ekonomska politika" postaje avangarda reformi i glasni zagovornik tržišne ekonomije. U likovno-tehničkoj redakciji tada su radili Dušan Petričić, Tomislav Peternek, Predrag Koraksić Corax, Bora Kolarević, Branko Turin, Milan Janković, Vojislav Perović, Ranko Grubač, Jelena Jovanović, Nenad Krstić. Početkom dvehiljaditih “Ekonomska politika” se tiho ugasila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: