„Nema ničega između nas“ u Veneciji

Zajedničkim projektom umetnika Vladimira Perića i Miloša Tomića pod nazivom „Nema ničega između nas“ (Nothing Between Us) Srbija će se predstaviti na 55. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2013.

15:20

Default images

Projekat „Nema ničega između nas“ zapravo je odgovor dva umetnika srpske scene savremene umetnosti koji pripadaju različitim generacijama, na ovogodišnju centralnu temu Bijenala - Enciklopedijska palata.

Projekat sadrži video radove Miloša Tomića - Muzikalni dnevnici, Muzikalne čestitke i Mali profesori muzike i dve instalacije Vladimira Perića iz serije trodimenzionalnih tapeta i serije objekata, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture. Perić i Tomić na 55. Bijenalu

Naziv „Nema ničega između nas“ podstiče posmatrača da ovaj projekat sagleda sa različitih aspekata: kao odnos između umetnosti i života, različitih umetničkih generacija i praksi, lokalnih svetova umetnosti, „velike” i „male” istorije, igranja i igre.

Oba umetnika pomeraju ugao posmatranja i na taj način donose novo čitanje slike i subverziju svakodnevnog iskustva: Tomić uvodeći niz perfromansa koji su kasnije dokumentovani na slici, Perić predmetima koje je sakupljao u dugom vremenskom periodu.

PROČITAJTE: Ko je u izboru za 55. Bijenale

“To nije visoka umetnost koja ukazuje na potpuno savršeno iskustvo, već oba umetnika pokušavaju da daju umetnički smisao onome što je naša realnost, ne u smislu da je kritikuju već da joj daju novu vrednost", rekla je Tanjugu komesarka srpskog nastupa Maja Ćirić.

Spring musical diary from milos tomic on Vimeo.

Ona je objasnila da koncepcija ovogodišnjeg nastupa nosi naziv "Nema ničega između nas", koji "odzvanja" na mnogo nivoa - na nivou odnosa dva umetnika, na nivou činjenice da je to nekada bio paviljon Jugoslavije, zatim Republike Srbije i Crne Gore, a sada je paviljon Srbije.

"Može se čitati i kroz odnos igre i igranja, kroz odnos umetnosti i svakodnevnog života, tako da otvara mnogo pitanja", primetila je istoričarka umetnosti i nezavisni kustos.

Ona je precizirala da formalno gledano dvojica umetnika učestvuju sa odvojenim radovima, ali koji su međusobno komplimentarni.

Biće predstavljeni Tomićevi video radovi: "Muzikalni dnevnici" - različiti aspekti njegove svakodnevnice koje je sakupljao u formi video radova u dugom vremenskom periodu, vid amaterske muzike u svakodnevnoj praksi, "Muzikalne čestitke", koje je radio u saradnji sa profesionalnim umetnicima, i "Mali profesori muzike" koji Tomića podučavaju notama i pravilima u muzici.
Muzej detinjstva (Foto: Saša Reljiæ, msub.org)
Deo projekta su i aspekti Perićevog Muzeja detinjstva, dve velike instalacije iz serije "Trodimenzionalnih tapeta" - jedna je napravljena od 248 igračaka sa likom Mikija Mausa, koji će biti postavljeni na bočnim zidovima paviljona, a tu su i serije "Porodica".

Ćirić je rekla da je važno da je sve te predmete umetnik sakupljao 20 godina na buvljacima. "Forma koju imaju Perićeve 'Porodice' - mama, tata i dete, pratiće i formu projekcije Tomića, tako da će biti plazme u različitim veličinama", objasnila je ona.

Povodom budžeta, Ćirić je rekla da je on isti kao i prethodnih pet ili šest godina - 10 miliona dinara.

"Problem je što to više nije 100.000 evra, nego 87.000 i to zvuči fantastično za svakog ko se bavi savremenom umetničkom praksom ovde, ali ako znate da više od pola odlazi na troškove saniranja i krečenja paviljona u Veneciji i da zato što kasnimo moramo mnogo više da platimo smeštaj i put, onda vam je jasno da malo ostaje za umetničku promociju", kazala je ona.

Bijenale savremene umetnosti u Veneciji održaće se od 1. juna do 23. novembra 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: