Otkrivena "originalna" Mona Liza

Švajcarska fondacija "Mona Liza" predstavila je u Ženevi sliku za koju tvrdi da je prvobitna verzija portreta čuvene dame misterioznog osmeha renesansnog majstora Leonarda da Vinčija.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 28.09.2012.

16:51

Default images

Predstavnici fondacije, koji kao dokaz svojim tvrdnjama iznose rezultate 35-godišnjeg istraživanja, naveli su da žena na portretu izgleda oko 10 godina mlađa od one sa znatno poznatijeg platna koji visi u pariskom Luvru.

"Činjenice jasno i nedvosmisleno ukazuju na autentičnost ovog remek dela", ističu u fondaciji, navodeći da je Da Vinči očigledno naslikao jednu "mlađu" i jednu "stariju" Lizu Gerardini, suprugu bogatog firentinskog trgovca Frančeska del Ðokonda.

Slika, za koju stručnjaci tvrde da je nastala između 1503. i 1505. u Firenci, nešto je šira od one u Parizu i prikazuje ženu u gotovo identičnoj pozi, istog enigmatičnog osmeha i sličnih proporcija kao i na čuvenom portretu.

Kako prenosi Rojters, slika "mlađe" Mona Lize pronađena je 1913. u jednom dvorcu u Engleskoj gde je čuvana 150 godina.

Od tada je dva puta menjala vlasnika, a sada je u vlasništvu anonimnog konzorcijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: