Umetnost na odeljenju psihijatrije

Na Klinici za psihijatriju Kliničkog centra u Beogradu i u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Vršcu trenutno se sprovode dva umetnička projekta namenjena osobama sa problemima mentalnog zdravlja.

Izvor: B92 Beograd
Podeli

Projekti “ReMind03” i “ReMind04” za cilj imaju, pre svega, osnaživanje osoba sa problemima mentalnog zdravlja putem umetničkog stvaralaštva, skretanje pažnje javnosti i povećanje vidljivosti tema i problema sa kojima se ovi ljudi suočavaju, navode iz udruženja “Prostor” koje organizuje pomenute projekte.

U oktobru će u okviru Kongresa organizovanog od strane Kliničkog centra biti organizovana izložba u foajeu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dok su za novembar predviđeni seminar i radionica “Art terapije” u saradnji sa Art terapeutkinjom Nadom Ivanović iz Zagreba, kao i prodajni sajam radova korisnika.

“Veliki broj predrasuda, stereotipne predstave, strah prouzrokovan nedostatkom znanja i iskustva sa ovom ranjivom grupom ljudi, rezultat su nedovoljnog interesovanja javnosti kao i medija za ovu ranjivu kategoriju stanovništva.

Takođe, ne postoje programi posvećeni isključivo osobama sa problemom mentalnog zdravlja, iako sveobuhvatna nega, socijalna podrška i lečenje u zajednici, različiti vidovi aktivnosti, kako su pokazala višedecenijska empirijska istraživanja ishoda lečenja, doprinose značajnom poboljšanju kvaliteta života, smanjenju nivoa i težine simptoma, manjoj učestalosti i blažim pogoršanjima osnovne bolesti”, stoji u saopštenju “Prostora”.

Projekti ReMind03 i ReMind04 podržani su od strane Balkanskog fonda za lokalne inicijative i Kooperative Holandskih fondacija za Centralnu i Istočnu Evropu (BCIF i CNF/CEE) i Ministarstva Kulture Republike Srbije.

Prati B92 na Viberu

Likovno

Veliko interesovanje za Paviljon Srbije na Bijenalu

Paviljon Srbije na 57. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti sutra će svečano otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ali već vlada veliko interesovanje za postavku "“Enklavia: Slikarstvo, posledica ovakvog zivota”" koju čine dela troje umetnika - Vladislava Ssćepanovića, Dragana Zdravkovića i Milene Dragičević.

Likovno četvrtak 11.05. 08:36 Komentara: 1

Lubarda - Fragmenti šeste decenije

Povodom 110 godina od rođenja jednog od najznačajnijih slikara na ovim prostorima Petra Lubarde, galerija Canvas u saradnji sa Vladimirom Vasićem priređuje izložbu “Lubarda - Fragmenti šeste decenije”, koja će biti otvorena u četvrtak, 11. maja.

Likovno sreda 10.05. 13:45 Komentara: 0

Sutra otvaranje Paviljona Srbije na Bijenalu u Veneciji

Izložba "Enklavia - Slikarstvo, posledica ovakvog života", sa delima troje umetnika - Vladislava Šćepanovića, Dragana Zdravkovića i Milene Dragičević, biće otvorena sutra u Paviljonu Srbije u Đardinima, u okviru 57. Međunarodne izložbe savremene umetnosti u Veneciji.

Likovno sreda 10.05. 08:41 Komentara: 0

Sve je spremno za 57. Bijenale u Veneciji (VIDEO)

Međunarodna izložba savremene umetnosti u Veneciji, 57. Bijenale, počinje za šest dana, a Đardini sa nacionalnim paviljonima su, prema rečima kustosa srpske izložbe Nikole Šuice, "gradilište i stovarište velike užurbanosti, s jedne strane, i potpunog zatišja, s druge, jer su pojedine države već sagradile svoje postavke".

Likovno nedelja 7.05. 12:35 Komentara: 0
strana 1 od 366 idi na stranu