Srpske freske od juče u Firenci

Srpski ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković svečano je 29. novembra otvorio stalnu postavku kopija srpskih fresaka u bazilici Santa Kroče u Firenci.

Kultura

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.11.2011.

18:04

Default images

Postavka je smeštena u prostor gde se nalaze grobovi Mikelanđela i Galileja, kao prva stalna postavka u tom prostoru koja ne pripada italijanskoj umetnosti.

"Mostovi spajaju obale, a ljude samo ako su oni sami spremni da krenu jedni drugima u susret. To što su freske po drugi put u bazilici Santa Kroče govori upravo o toj zemlji za novim susretom i međusobnim upoznavanjem", rekao je Marković otvarajući izložbu.

Ministarstvo kulture je za izradu postavke angažovalo Galeriju fresaka.

U Firenci su izložene kopije fresaka Mironosnice na grobu Hristovom, Bogorodica iz Blagovesti i Veliki praznici iz manastira Mileševa, Pastiri iz Rođenja Hristovog i Kupanje Hrista iz Rođenja Hristovog iz
manastira Sopoćani, Smrt kraljice Ane Dandolo, majke kralja Uroša I iz manastira Sopoćani, i Kraljica Simonida i kralj Stefan Uroš II Milutin iz manastira Gračanica.

Izložba "Srbija, zemlja fresaka" bila je firentinskoj publici predstavljena u aprilu ove godine, a zbog velikog interesovanja bila je produžena za mesec dana.

Ta postavka predstavlja malu antologiju srpskog srednjovekovnog stvaralaštava, od Studenice do Kalenića. Čini je više od 20 kopija fresaka, brojni odlivci kamene plastike, kao i makete manastira
Sopoćani i Mileševa.

Izlozba "Srbija, zemlja fresaka" prvi put je predstavljena 2007. u Strazburu, a potom i u Klagenfurtu (Celovcu) i Ljubljani. Prošle godine je gostovala u Parizu i Briselu, a ove godine ju je, pored publike u Firenci, videla i publika u Vatikanu i Viterbu.

Baziliku Santa Kroče u Firenci godišnje poseti oko dva miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: