Valerio Beruti u Muzeju grada

Izložba italijanskog umetnika Valerija Berutija, pod nazivom "Suviše je svetla da ne bismo verovali u svetlo", biće otvorena 7. septembra u zgradi Muzeja grada Beograda, u Resavskoj ulici.

Kultura

Izvor: Beta

Sreda, 07.09.2011.

12:54

Default images

Direktorka Kulturnog centra Beograd Mia David rekla je na konferenciji za novinare da će na izložbi biti predstavljeno 12 radova umetnika Valerija Berutija, među kojima su crteži, skulpture, instalacije i video radovi.

"Od 12 dela koja će biti izložene, tri su nastala specijalno za izložbu u prostoru Muzeja u Resavskoj ulici u Beogradu", rekla je ona.

Prema njenim rečima, izložba je realizovana uz pomoć ambasade Italije u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu, Kulturnog centra Beograda i italijanske firme "Seci".

Umetnik Valerio Beruti istakao je da je veoma pomnosan što će njegova izložba biti otvorena u Beogradu, kao i da je u Srbiji prvi put izlagao na Oktobarskom salonu 2007. godine i da je to bila njegova prva velika međunarodna izložba.

"Izložba u Muzeju grada Beograda za mene predstavlja jedan od najznačajnijih projekta, jer imam priliku da izlažem u fantastičnom prostoru, u potpuno savremenom kontekstu", rekao je on.
Prema njegovim rečima, pored tri rada koja je uradio specijalno za beogradsku izložbu, na postavci će biti predstavljena i dela koje je radio za Venecijansko bijenale, kao i Vocazione (Pozivanje) koje je bilo izloženo u crkvi Pijetra Santa.

"Dela koja su posebno rađena za izložbu u Beogradu, predstavljaju i moja najznačajnija dela. Pre nego što sam počeo da ih radim, obišao sam prostor Muzeja grada Beograda i upoznao se sa njim, a ta dela, zbog istorije ovog prostora, imaju vojničku tematiku i govore o našoj savesti i potrebi da se više ne ratuje", rekao je on.

Direktorka Italijanskog instituta za kulturu Maria Maca (Maria Mazza) rekla je da radovima koje će prikazati, Beruti ostaje u predelu između depersonalizovanih i duboko intimnih slika detinjstva u kojima se svi prepoznajemo.

Valerio Beruti (1977) je diplomirao umetničku kritiku na DAMS-u u Torinu, a trenutno živi i radi u Verdunu u blizini Kunea, u nekadašnjoj crkvi iz 17. veka, koju je kupio i restaurirao 1995. godine.

Beruti je izlagao na Venecijanskom bijenalu 2009. godine, a imao je i brojne izložbe u Italiji, Japanu, Njujorku, u Seulu, Rimu, a njegovi radovi su takođe prisutni u brojnim muzejskim i privatnik umetničkim kolekcijama.

Izložba "Suviše je svetlo da ne bismo verovali u svetlost" autora Valeria Beruita, biće otvorena u zgradi Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici, do 30. septembra 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: