Dragan Radenović nagrađen u Parizu

Vajar Dragan Radenović, posle nedavnog predstavljanja u čuvenom francuskom muzeju Luvr, osvojio je prvu nagradu galerije "EVERART" u Parizu za skulpturu gavrana, koji su stalna tema ovog umetnika.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

13:27

Default images

Radenović je rekao da je godišnju nagradu dobio za delo izrađeno u bronzi, dimenzija galerijskog formata, visine oko 50 santimetara. U obrazloženju žirija je navedeno da “pariska publika do sada nije imala prilike da vidi takvo umetničko rešenje, snagu, rečitost i emocije koje su preplavile prostor u kojem su izložene“. Nagrada se sastoji od samostalne izložbe u galeriji "EVERART" i štampanja posebnog kataloga sa kompletnom biografijom i dosadasnjim radom nagrađenog vajara.

Radenović, rođen u Sarajevu 1951. godine, diplomirao je na pravnom fakultetu, a visoko likovno obrazovanje stekao je na Fakultetu primenjenih umetnosti. Magistar je umetnosti (Svetska obrazovna organizacija, Njujork, SAD), doktor nauka o umetnosti (Filozofski fakultet Državnog univerziteta u Moskvi), a komisija Univerziteta umetnosti u Beogradu nostrifikovala mu je doktorsku disertaciju. Počasni je doktor nauka Akademije za očuvanje intelektualnih sposobnosti čoveka (Moskva). Studentima predaje osnovnu vajarsku disciplinu - modelovanje i teoriju jezika vizuelne komunikacije, za šta je rutinu stekao na poznatim svetskim univerzitetima u Americi i Rusiji.

Skulpture Dragana Radenovića nalaze se u značajnim svetskim muzejima i privatnim kolekcijama. Izlagao je na više desetina samostalnih izložbi i na nekoliko stotina kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrada za umetnička ostvarenja i doprinos razvoju teorije umetnosti. Član je mnogih internacionalnih umetničkih i naučnih organizacija i učesnik u značajnim projektima. Od juna 2007. godine počasni je član Ruske akademije umetnosti, a od maja 2010. godine član je Akademije lepih umetnosti Francuske.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1980. godine i član i osnivač YUSTAT-a. Takođe je član skulptorskog staleškog udruženja vajara SAD-a, "Skulptorskog gilda" i Međunarodne asocijacije likovnih umetnika pri UN. Atelje i park skulptura vajara Radenovića nalaze se na Ciganskom Brdu iznad Grocke, pored Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: