Dado Đurić u Galeriji HAOS

U beogradskoj galeriji HAOS, 11. maja biće otvorena izložba crteža, skicen blokova i nekoliko gravira jednog od najvećih slikara našeg vremena Miodraga Dada Đurića.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2010.

16:13

Default images

Uz autorovo odobrenje i specijalno za Galeriju HAOS, Dado Đurić je ustupio svoje skicen blokove i seriju „Trente têtes couronnés“ („Trideset krunisanih glava“), njegovih najrecentnijih crtačkih intervencija bojom na štampanim portretima slavnih naučnika, vladalaca, mislilaca, koji predstavljaju umetnikov izbor trideset ličnosti koje su na ovaj ili onaj način bile „krunisane glave svoje epohe“.

Ove dosad neizlagane vizuelne interpretacije, dokaz su likovno doslednog stila, koji nikada nije težio da se dopadne, već je pratio potpunu slobodu interpretacije, a predmet Đurićevih kreativnih intervencija su Henri VIII, Kopernik, Marija Mediči, Papa Lav X, Ana od Austrije, Martin Luter i druge poznate istorijske ličnosti.

Pored ovih radova na izložbi će biti izloženi i Đurićevi najraniji crteži, zatim blokovi i sveske sa crtežima iz različitih faza, neka dela iz osamdesetih, kao i nekoliko kolaža rađenih u saradnji sa umetnicom fotografije Ev Morkret (Eve Morcrette).

Izložbu će u utorak, 11. maja u 20 sati otvoriti ministri kulture Srbije i Crne Gore, Nebojša Bradić i Branislav Mićunović, uz francuskog ambasadora u Srbiji, Žana Fransoa Terala, umetnikovu porodicu i muziku G. F. Hendla, omiljenog umetnikovog kompozitora.

Tekst o crtačkom opusu Dada Đurića za veći katalog, kojim se obeležava 15 godina rada Galerije HAOS, napisala je umetnička direktorka Borka Božović.

Drugi, manji tekst o Dadu i crtežu, kao i umetnikovu biografiju sačinila je njegova kćerka Janica Đurić, koautorka ove postavke-retrospektive, koju je sâm umetnik naslovio „Hérouval – Belgrade, aller-retour“ (ERUVAL – BEOGRAD, ODLAZAK I POVRATAK).

Izložba će biti otvorena do 11. juna, a takođe će biti uključena u manifestaciju Noć muzeja u Beogradu 15. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: