Groblje iz kamenog doba u Sahari

Američki arheolozi otkrili su slučajno, najveće groblje iz kamenog doba u Sahari, iz vremena dok je Sahara bila zelena.

Kultura

Izvor: Beta

Petak, 15.08.2008.

09:30

Default images

Arheološko nalazište nazvano Gobero, staro je 10.000 godina i nalazi se u pustinji Tenere, u centralnom delu Sahare, u Nigeru. Uz skelete ljudi, otkriveni su i ostaci životinja među kojima su veoma velike jezerske ribe i krupni krokodili.

Groblje se nalazi na obali nekadašnjeg jezera, a lokalitet je bio netaknut kad su ga istraživači pronašli, ispričao je Pol Sereno, paleontolog s Čikago univerziteta, koji je u tom delu Sahare tragao za ostacima dinosaurusa.

"Kuda god bi čovek bacio pogled, bile su kosti životinja koje ne žive u pustinji i tada sam shvatio da smo se vratili u vreme kada je Sahara bila zelena i vlažna", navodi se u Serenovom saopštenju.

Foto: Beta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: