Groblje iz kamenog doba u Sahari

Američki arheolozi otkrili su slučajno, najveće groblje iz kamenog doba u Sahari, iz vremena dok je Sahara bila zelena.

Beta Izvor:

Arheološko nalazište nazvano Gobero, staro je 10.000 godina i nalazi se u pustinji Tenere, u centralnom delu Sahare, u Nigeru. Uz skelete ljudi, otkriveni su i ostaci životinja među kojima su veoma velike jezerske ribe i krupni krokodili.

Groblje se nalazi na obali nekadašnjeg jezera, a lokalitet je bio netaknut kad su ga istraživači pronašli, ispričao je Pol Sereno, paleontolog s Čikago univerziteta, koji je u tom delu Sahare tragao za ostacima dinosaurusa.

"Kuda god bi čovek bacio pogled, bile su kosti životinja koje ne žive u pustinji i tada sam shvatio da smo se vratili u vreme kada je Sahara bila zelena i vlažna", navodi se u Serenovom saopštenju.

Foto: Beta

Likovno

Kako je Botičeli slikao žensku lepotu?

Izložba o italijanskom slikaru iz 15. veka Sandru Botičeliju i njegovim plavokosim Venerama, koje su poslužile kao model za zapadnjački ideal ženske lepote, biće otvorena ovog meseca u Berlinu, a u martu u Londonu, saopštili su kustosi.

Likovno petak 28.08. 15:11 Komentara: 2

Kakve pejzaže je imao Tito...

U Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske 27. avgusta biće otvorena izložba "Umetnost i vlast - pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita". Kako se navodi u saopštenju Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske, pripreme za ovu izložbu započele su dolaskom vrhunskih dela jugoslovenskog slikarstva iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Likovno ponedeljak 24.08. 15:39 Komentara: 5

Kreativnost sačinjena od kamenčića

Izložba "Kamenčić po kamenčić" na kojoj će biti izloženo 20 dečjih radova nastalih na radionici mozaika koju je vodila umetnica Ljiljana Rivić, biće otvorena sutra u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Likovno ponedeljak 10.08. 09:26 Komentara: 2

Van Gog i posle 125 godina inspiracija mladima

Jedan od najvećih slikara postimpresionizma i začetnik kolorističkog ekspresionizma, umetnik čiji je stil i danas inspiracija mladim umetnicima, Vinsent Van Gog umro je na današnji dan pre 125 godina nakon što je dva dana ranije pucao sebi u grudi.

Likovno sreda 29.07. 08:36 Komentara: 7

Počinje treća po redu Likovna kolonija "Vožd"

U etno selu ''Karađorđev vajat'' u Orašcu sutra će biti otvoren Treći saziv Likovne kolonije "Vožd". U koloniji će učestvovati umetnici Jugoslav Ocokoljić, Aleksandar Cvetković, Zoran Rajković, Goran Rakić, Maja Đokić, Miloš Jovičić i Snježana Vlatković.

Likovno subota 18.07. 22:03 Komentara: 2
strana 1 od 353 idi na stranu