Pronađen Irodov grob

Izraelski arheolog Ehud Necer pronašao je grob judejskog kralja Iroda Velikog, na brdu Herodium, u Judejskoj pustinji, 12 kilometara južno od Jerusalima, saopštio je 8. maja Jevrejski univerzitet.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.05.2007.

10:40

Default images

Na konferenciji za štampu organizovanoj tim povodom, Necer je rekao da je do Irodovog sarkofaga došao sledeći trag drevnog stepeništa koji se koristio prilikom kraljevskih sahrana.

"Monumentalno stepenište je sagrađeno specijalno za sahranu", rekao je Necer, koji je za Irodovim grobom tragao punih 30 godina.

Izraelski arheolog i njegov tim otkrili su bogato ukrašenu grobnicu, dugačku 2,5 metara, ali u njoj nije bilo kosti.

Nerec je, takođe, kazao da se grobnici najverovatnije zameo trag tokom pobune Jevreja protiv Rimljana (66-72. godine naše ere) kada je srušen i opustošen Herodijum, mesto na kome se nekada uzdizala kraljeva palata-tvrđava.

Kralj Irod, koji je vladao Judejom od približno 37. do svoje smrti, 4. godine pre nove ere, zauzima istaknuto mesto u biblijskoj istoriji.

Poznat kao veliki graditelj (Hram u Jerusalimu, tvrđava Masada), Irod je ostao zapamćen i kao vladar koji je, plašeći se Isusovog dolaska, naredio pokolj sve novordojene muške dece u Vitlejemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: