Treći "Belgrade Dance Screen"

Beogradski festival igre (BDF) organizuje 23. novembra manifestaciju “Belgrade Dance Screen” usmerenu ka zajedničkom razvoju plesne, filmske i video umetnosti.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 20.10.2010.

13:05

Default images

Manifestacija u okviru programa “Forward Motion”, prikazaće više od 20 istaknutih plesnih filmova iz Velike Britanije, kao i intervjue sa autorima.

Kolekcija vrhunskih britanskih plesnih filmova, objedinjenih pod nazivom “Forward Motion”, biće prikazana ,u saradnji sa Britanskim savetom u Beogradu, u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Filmove za treći “Belgrade Dance Screen” odabrali su vodeći britanski stručnjaci u oblasti plesnog filma, a ceo projekat “Forward Motion” nastao je u koprodukciji Britanskog saveta i organizacije South East Dance (uz podršku Umetničkog saveta Engleske).

Program je podeljen na tri programske celine. U uvodnoj, pod nazivom “Forward Motion: Intros”, profesorka Liz Aggiss predstavlja žanr “screen dance”. Reč je o filmovima “Touched” Wendy Houston i David Hinton, “Tra La La”, čiji je autor Magali Charrier i “Basini” Liz Aggiss i Billy Cowie.

Osim filmova, program sadrži i intervjue sa umetnicima autorima tih dela.

Druga celina, “Forward Motion: Insights”, kroz koju će gledaoce voditi dr Vena Ramphal, obuhvata filmove “Horizin of Exile” Isabel Rocamora i “Magnetic North” Mirande Pennell.

Završni deo, “Forward Motion: Artist’s Choice”, predstavlja umetnike kao što su Akram Khan i Michael Clark, odnosno plesne filmove kojima su bili inspirisani.

Pre Srbije, “Forward Motion” predstavljen je publici u Indiji, Španiji, Australiji, Americi i Velikoj Britaniji.

BDF je pokrenuo 2008. godine manifestaciju “Belgrade Dance Screen”, kada je program tog video dens festivala bio fokusiran na savremeno plesno stvaralaštvo u Švedskoj.

Drugo izdanje manifestacije “Belgrade Dance Screen” predstavilo je izbor novih naslova katalonskog plesnog filma, u selekciji Nurije Font, direktora udruženja NU2’S za podršku stvaranju, proučavanju i prikazivanju dela vezanih za igru, video i nove medije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: