Film Srđana Šarenca u Amsterdamu

Dugometražni dokumentarni film reditelja Srđana Šarenca "Selo bez žena", koji prati braću Janković iz sela Zabrđe u jugozapadnoj Srbiji u potrazi za nevestama iz Albanije, imaće međunarodnu premijeru na festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu.

Kultura

Izvor: Izvor: Beta

Četvrtak, 07.10.2010.

11:53

Default images

Festival dokumentarnog filma IDFA se u Amsterdamu održava od 17. do 23. novembra, a film "Selo bez žena", će posle toga, u decembru biti prikazan i na nemačkoj televiziji ZDF.

Film "Selo bez žena" je dobitnik nagrade za najbolji projekat Zagrebdox pitching Foruma 2008. godine, a u Srbiji će biti na Free Zone film festivalu od 5. do 10. novembra.

Zabrđe je planinsko selo udaljeno pet kilometara od prvog puta u jugozapadnoj Srbiji u kojem nema žena, a celo selo spalo je na trojicu braće Janković u tridesetim godinama i njihovog komšiju Velimira (75).

Braća Janković imaju kuću, traktor, oko 70 ovaca i šumu, ali ono što im nedostaje su žene. Imanje u planinskom zabačenom selu Srbije ne mogu da prodaju, a ne mogu ni da odu jer su vezani za svoju stoku i šumu, pa jedino rešenje vide u Albaniji gde žene žive u sličnim uslovima kao i oni.

"Radnja filma prati najstarijeg Zorana koji ima 35 godina, i koji kreće u potragu za albanskom nevestom", rekao je Šarenac koji je dve godine proveo sa braćom Janković snimajući film u planinskom selu kraj Novog Pazara .

On je istakao da snimanje filma nije bilo ni najmanje lako jer je ekipa potpuno morala da se prilagodi životu braće, ali da je, posle završetka filma, on bogatiji za jedno veliko iskustvo.

Kao neko ko dolazi iz mešovitog braka, koji su postali jako retki nakon ratova tokom ’90-ih, Šarenac ističe da snažno veruje u multietničko društvo i da je mešoviti brak jedno bogatsvo neke zemlje.

"Kad sam čuo za da postoje Srbi u napuštenom selu koji žele da dovedu Albanke, zaboravljajući na bilo kakve etničke sukobe, video sam mogućnost da nastane još jedan mešani brak. Kad je u pitanju odnos Srba i Albanaca, smatram da još postoji neki strah, jednih od drugih, uzrokovan sukobima na Kosovu. Kod trojice braće Janković, nisam primetio nikakve predrasude prema Albancima", rekao je Šarenac.

Šarenac je rođen u Sarajevu 1977. godine. Diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu, a magistarske studije u Amsterdamu.

Režirao je trodelnu dokumentarnu seriju "Kako je nastala sarajevska Top lista nadrealista", a 2006. godine za B92 dramsku seriju "Mile u borbi protiv tranzicije".

Film "Selo bez žena" je njegov prvi dugometražni dokumentarac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: