T.E.O.R.E.M.A. u Narodnom pozorištu

U glavnom programu 44. BITEF-a 21. septembra će biti izvedena poljska predstava "T.e.o.r.e.m.a." reditelja Gžegoža Jažine, dok će u pratećem programu biti prikazan italijanski film "Teorema" Pjera Paola Pazolinija.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 21.09.2010.

11:00

Default images

Teatar "TR Varšava" gostovaće na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu od 20.30 sati, a posle predstave biće održan razgovor na temu "Buđenje tela i uspavano društvo".

Predstava će biti reprizirana u nacionalnom teatru 22. septembra u istom terminu.

Slavni poljski reditelj Jažina, poznat našoj publici po predstavi "Proslava", koja je učestvovala na 36. BITEF-u, ovoga puta dolazi sa predstavom za koju je napisao i tekst inspirisan Pazolinijevim istoimenom romanom i filmom.

Kritika ističe da je neobičnu pazolinijevsku temu Jažina pretvorio u pozorište retke lepote i začudnosti, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Uloge igraju Jadviga Jankovska, Danuta Stenka, Katarina Varnke, Jan Dravnel, Jan Englert, Rafal Maćkoviak i Sebastijan Pavlak, u scenografiji Magdalene Maciejevske i uz muziku Jaceka Grudziena i Pjotra Dominskog.

U programu "BITEF na filmu" u Muzeju kinoteke u 17.30 biće prikazan italijanski film "Teorema" Pjera Paola Pazolinija (1922-1975). Ekranizacija njegovog istoimenog romana koji je izazvao velike kontroverze snimljena je 1968. godine.

Uloge igraju poznati glumci tog vremena Silvana Mangano, Terens Stemp, Masimo Điroti i Laura Beti.

Ovaj film je istovremeno politička alegorija i savremena mistična bajka, fuzija marksizma i religije, kako je u katalogu BITEF-a ocenio kritičar Slobodan Aranđelović.

U formi filmskog eseja Pazolini analizira raspad buržoaske porodice posle neočekivane posete savremenog spasitelja - Hrista i Marksa sjedinjenih u enigmatičnom liku, koji igra Stemp.

Vizuelno briljantan i šokantan u tretmanu teme, film je klinički hladnokrvna vivisekcija simbola samouništenja, začinjen erotikom i dekadencijom visokog emotivnog naboja.

U okviru festivala u BITEF art kafeu u 18.00 sati biti predstavljen projekat TheatreSerbia.net i održana panel diskusija o umrežavanju i međunarodnoj saradnji.

Ovaj projekat je nastao kao međunarodna partnerska inicijativa Univerziteta umetnosti u Beogradu, organizacije Teatar Bristol (Velika Britanija) i Nacionalne akademije za pozorišnu i filmsku umetnost NATFA iz Sofije (Bugarska), uz podršku programa "Kreativne saradnje" Britanskog saveta.

Portal TheatreSerbia.net predstavlja sveobuhvatni izvor informacija relevantnih za pozorišnu zajednicu u Srbiji i služi kao sredstvo informisanja, edukacije, promocije, oglašavanja, umrežavanja, u cilju jačanja pozorišne scene u Srbiji, kako u zemlji tako i na međunarodnom nivou. Portal je dvojezičan i svi sadržaji dostupni su na srpskom i engleskom jeziku.

Moderatori na panel diskusiji biće profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu dr Milena Dragićević Šešić i producent mr Aleksandar Brkić.

Prateći program "BITEF polifonija" predstaviće u Ustanovi kulture "Parobrod" u 12.30 sati radionicu Zajednica pozorišta za odrastanje bez nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: