Njih troje su žive legende Holivuda, a on danas slavi 102. rođendan

Američki filmski institut je 1999. godine objavio spisak legendi zlatnog doba Holivuda. Sa liste koja je brojala 50 najslavnijih imena žive su tri glumačke legende - Sofija Loren (84), Sidni Poatje (91) i Kirk Daglas koji je danas napunio 102. godine.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 09.12.2018.

17:17

Njih troje su žive legende Holivuda, a on danas slavi 102. rođendan
Foto: Gettyimages

"Toliko je netrpeljivosti...Želim da ljudi jedni prema drugima budu ljubazniji i da pokazuju više poštovanja", obelodanio je glumac svoju rođendansku želju.

On je rekao da će rođendan da proslavi u krugu porodice i prijatelja, među kojima su Stiven Spilberg, Ron Majer i Džefri Kacberg.

Kirk Daglas je najpoznatiji po ulogama u "Spartaku" (1960), kao i u "20.000 milja po morem" (1954). On je u svojoj bogatoj karijeri tri puta osvojio Oskara, kao i počasnog Oscara 1996. godine za životno delo, odnosno za kreativni i moralni doprinos filmu.

Rođen je kao Isur Danilovič 1916. godine u Njujorku. Njegovi roditelji su bili jevrejski imigranti koji su izbegli iz današnje Belorusije. Isur je 1941. godine, nakon što se pridružio američkoj mornarici, promenio ime u Kirk Daglas, a služio je u vojsci tokom Drugog svetskog rata. Sofiju Loren otkrili na izboru za Mis

Rođena kao Sofija Vilani Ćikolone 1934. godine u Rimu, Sofija Loren jedna je od najpopularnijih glumica italijanskog porekla koja je osvojila Holivud.

Bila je prva glumica koja je dobila Oskara za film napravljen na stranom jeziku 1962. godine. U pitanju je film "Ćoćara" Vitorija de Sike.

Njen talenat je otkriven kada je kao tinejdžerka učestvovala u izboru za Mis.
Foto: Gettyimages
Glumila je rame uz rame sa Kerijem Grantom, Marlonom Brandom, Čarlijem Čaplinom, Piterom O'tulom i mnogim drugim imenima koji su oblikovali istoriju filma dvadesetog veka.

Glumila je ukupno u 95 filmova, a osvojila 65 nagrada, uključujući 5 Zlatnih globusa i dva Oskara (jedan je bio za Životno delo 1991 godine).

Bila je udata za producenta Karla Pontija. U braku su proveli 41 godinu postavši jedan od najstabilnijih brakova u svetu filma ikada. Bili su zajedno sve do producentove smrti, a Sofija se nakon toga više nikada nije udavala, iako je važila za jednu od najseksipilnijih dama Holivuda.
Foto: Gettyimages
Prvi crnac koji je osvojio Oskara za najboljeg glumca

Oskarovac Sidni Poatje rođen je u Majamiju 1927. godine. Najpoznatiji je po filmovima "Džungla na školskoj tabli", "U vrelini noći" i "Bekstvo u lancima".

Oskara je osvojio 1964. za film "Poljski ljiljani". Dobio je počasnu nagradu Akademije 2001. za doprinos američkoj kinematografiji. Ostaće upamćen i kao prvi crnac u istoriji koji je osvojio Oskara u kategoriji za najboljeg glumca.
Foto: Gettyimages

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: