Ideja koja je unela pometnju među glumce i režisere

Udruženje glumaca "Equity" razmatra donošenje pravila o intimnim scenama u filmovima zbog brojnih skandala koji se tiču seksualnog zlostavljanja.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 20.02.2018.

11:10

Ideja koja je unela pometnju među glumce i režisere
Foto: Youtube Screenshot/Fifty Shades

Iz udruženja navode da razmatraju predloge kako rešiti problem scena u kojima se simulira seks, koji su deo izveštaja o seksualnom iznemiravanju.

Predlozi znače postavljanje "najbolje prakse" za takve scene, što podrazumeva i da glumcima budu pokrivene genitalije.

Holivudska zvezda Endi Serkis ističe da bi nova pravila koja se tiču snimanja scena seksa mogla značiti "cenzuru" i gušenje kreativnosti.

"Mislim da takva vrsta cenzure vodi ka cenzuri kreativnosti. To bi trebalo da se tiče režisera i glumaca, koji treba da pronađu prikladan način na koji će ispričati takvu priču, jer je to nešto što mi svi radimo“, rekao je glumac.

"Vi postojite tu da svoju maštu iskoristite u kreiranju uloge. Smatram da ne bi trebalo da vas neko zaustavlja u pričanju te priče“, dodao je on.

Ita O'Brajan navodi da se ne radi o seksu, ljubljenju ili obnaživanju.

"Pravila bi nam zapravo dozvoljavala sve to, ali na bezbedan način, koji omogućava lepe, autentične, strasne scene seksa.“

Ona je navela da još ne postoje smernice kojih se u takvim scenama treba pridržavati, osim u pojedinim ugovorima koji sadrže klauzule, piše Bi-Bi-Si.

"Mnogi režiseri prave divne scene seksa na siguran način, ali nema jasnog obrasca za koji svi znaju kako biste bili sigurni da je sve bezbedno.“

Glumica Mejv O'Salivan ističe da se o takvim scenama gotovo nikad ne govori na snimanju.

"Ono što sam primetila jeste da se režiseri boje da koriste takvu terminologiju i da kažu nešto poput 'nemojte se ljubiti jezikom'. To su scene koje se nekako prećutno prave. Ne znate šta je od svega toga vašem kolegi u redu. Ako ste sa kolegom opušteni, onda možete da govorite o tome, ali nije uvek tako.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: