"Oblik vode" favorit za britanskog "Oskara"

Nagrade britanske Akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) biće uručene večeras u Londonu, u atmosferi koja će biti obeležena seksualnim skandalom u filmskoj industriji, dok je favorit za nagradu film "The Shape of Water" (Oblik vode) meksičkog reditelja Giljerma del Toroa, javila je agencija AFP.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 18.02.2018.

13:15

GettyImages

Mnoge zvezde će večeras doći na ceremoniju odevene u crno u znak protesta zbog skandala koji je izbio u oktobru 2017. kada je nekoliko desetina žena optužilo američkog producenta Harvija Vajnstajna za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Britanska akademija izbacila je 2. februara iz svog članstva holivudskog producenta zbog tog skandala, navodeći da poštuje Vajnstajnovu podršku dobrotvornom radu, ali da su optužbe na njegov račun "potpuno neprihvatljive i protivne vrednostima" koje neguje ta kulturna ustanova.

Više od 100 žena iz filmske industrije potpisalo je tekst u kojem se poziva na okončanje nekažnjivosti prema seksualnom uznemiravanju i nepristojnom ponašanju.

Britanska akademija bila je ove godine na meti kritika jer je najviše nominacija u prestižnim kategorijama dala muškarcima i filmovima muških reditelja.

Ceremoniju koja će biti održana u koncertnoj hali Rojal Albert u Londonu, vodiće britanska glumica Džoana Lamli, koja se proslavila u televizijskoj špijunskoj seriji "The Avengers" '80-tih godina, a tokom karijere je dobila dve nagrade BAFTA.

Favoriti za nagrade ove godine su filmovi "Oblik vode" sa 12, i ostvarenje Denisa Vilneva "Bade Runner 2049" sa osam nominacija.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelj ko bi mogao da osvoji prestižnog Oskara, čija je dodela 4. marta u Los Anđelesu.

BAFTA je osnovana 1947. godine kao Britanska filmska akademija. Njeni osnivači bili su brojni slavni filmski umetnici, uključujući Dejvida Lina, Kerola Rida, Aleksandra Kordu i Lorensa Olivijea. Cilj organizacije bio je jačanje filmske industrije koja je oslabila posle Drugog svetskog rata.

Akademija se 1958. godine spojila s organizacijom televizijskih reditelja i producenata (The Guild of Television Producers and Directors) da bi 1976. konačno postala BAFTA, Britanska akademija za filmsku i televizijsku umetnost.

Sama nagrada ima oblik bronzane maske po uzoru na pozorište. BAFTA danas broji oko 6.500 članova i finansira se putem pretplata, individualnih donacija i različitih fondacija i partnerstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: