Kako je afrička publika reagovala na "Black Panther"?

Film "Black Panther", najnoviji nastavak Marvelove sage, koji je nedavno premijerno prikazan u Africi, pružio je snažan odgovor komentarima predsednika SAD Donalda Trampa o tom kontinentu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 17.02.2018.

17:20

Kako je afrička publika reagovala na
Foto: YouTube screenshot

Na crvenom tepihu u Južnoj Africi često se mogao čuti lokalni jezik korišćen u izmišljenom kraljevstvu Vakanda.

Južnoafrički glumac Džon Kani, deo ekipe "Black Panthera", rekao je da je ponosan što na filmu gleda afrofuturističko društvo koje slavi tradicionalne kulture i sanja o onome što bi Afrika mogla da bude.

"Ovaj put sunce obasjava Afriku. Ovaj film dolazi u pravo vreme. Teško pronalazimo primerne i uzorne lidere... tako da, kada kao dečak vidite Crnog pantera i on skine masku, vi pomislite 'On izgleda kao ja. On je Afrikanac i ja sam Afrikanac... Sad možemo da se ugledamo na osobu koja Afrikanac'", rekao je Kani. Glumica Danai Gurira, odrasla u Zimbabveu, izjavila je da je "dovođenje ovog filma kući - sve".

Otac glumice Lupite Njong'o, guverner kenijskog grada Kisumu, izjavio je za Star sledeće: "Ponekad mislimo da u Africi imamo dva izbora. Prvi je da zadržimo našu tradiciju i kulturu i zauvek ostanemo zaostali. Drugi je da se modernizujemo tako što ćemo se vesternizovati i zaboraviti naše kulturne tradicije koje su, što mislimo zbog njihove prirode, zaglavljene u prošlosti. Iskustvo naroda Vakande nas uči drugačije".

U Adis Abebi je "Black Panther" rasprodat u svim terminima u jedinom bioskopu u kom se prikazuje, a moglo se videti i kako pojedini gledaoci plaču.

"Gledaoci uživaju u delu filma koji se bavi afričkim nasleđem. Ovo je za nas jedinstveno i zato što se Etiopija često pominje zajedno s crnačkim pokretima, kao jedina nacija koju zapadne sile nisu kolonizovale. Neki ljudi su otkazivali letove samo da bi gledali film", rekao je direktor bioskopa Elijas Abraha.

Poznati bloger iz Gane Amejau Debra upitao je na društvenim mrežama "šta će svet misliti o Africi" posle "Black Panthera".

Film prati princa kraljevstva Vakanda N'Džobua, kojeg tumači Čedvik Bouzmen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: