Glumci koji zbog pojedinih uloga nikada više nisu bili isti

Kvalitet glume, kao i u svakom drugom poslu, zavisi od uloženog truda, koji se nagrađuje raznoraznim statuama i peharima.

Kultura

Izvor: index.hr

Utorak, 17.10.2017.

19:55

Glumci koji zbog pojedinih uloga nikada više nisu bili isti
Foto: Youtube Screenshot

Ipak, glumci ponekad odu korak dalje kako bi se pokazali što bolje u ulozi u kojoj se nađu. Međutim, njihova predanost ostavlja trag koji je ponekad pozitivan, a ponekad negativan.

U nastavku su navedeni glumci koje je rad na filmovima zauvek promenio.

Izabela Ađani - Posession (1981)

Ljubitelji horora dobro se sećaju ovog filma, a posebno uloge Izabele Ađani, koja je svoju ulogu odradila maestralno, što joj je i osiguralo Cezara u kategoriji najbolje glumice.

Međutim, njena predanost je ostavila dubok trag. Glumica je kasnije za jedan francuski časopis izjavila da ju je film psihički iscrpeo i da su bile potrebne godine psihoterapije da ulogu Ane izbaci iz sebe. Dodala je i da se više nikada ne bi upustila u tako zahtevnu ulogu.
Foto: Youtube Screenshot
Edrijen Brodi - The Pianist (2002)

O Romanu Polanskom možete misliti što god želite, ali "Pijanist" je bez ikakve sumnje odličan film, a veliki deo kvaliteta duguje odličnoj glumi Edrijena Brodija, koji je za ovu ulogu osvojio i Oskara.

Priprema za ulogu bila je naporna. Brodi je rasprodao sve što je imao, prekinuo veze sa prijateljima i preselio se u Evropu. Međutim, pravi očaj osetio je tek kada je morao fizički da se transformiše iscrpnim gladovanjem.

Za BBC je izjavio: "U životu sam iskusio gubitak, osetio tugu, ali nisam bio svestan očaja koji dolazi s glađu".

Uloga ga je iscrpela fizički i psihički i kasnije je priznao da mu je bila potrebna godina i po da se stvari vrate na svoje mesto.
Foto: Youtube Screenshot
Kolin Firt - The King's Speech (2010)

Pripremajući se za ulogu engleskog kralja Džordž V, Firt je morao savršeno da “skine” mucanje s kojim se njegov lik borio. I baš poput pravog kralja, i Firt je morao da uzima časove koji su mu pomagali da verodostojnije oponaša Džordža.

To mu je pošlo za rukom, ali pripreme su ga promenile jer je imitirao i nervozne tikove koje je Džordž imao. Toliko se uživeo da nakon završetka snimanja nije mogao da prestane da muca, pa bi mu se i mesecima kasnije to nenadano vraćalo tokom intervjua.
Foto: Youtube Screenshot
Hju Lori - House (2004-2012)

Problem koji je Firt imao s mucanjem, Leri je imao sa ćopanjem. Naime, osim što je savršeno skinuo američki naglasak (producenti su izričito tražili "pravog Amera" i izabrali Lorija ne znajući da se radi o Britancu), Lori je sve vreme snimanja morao da ćopa.

U obzir treba uzeti i to da je serija snimana osam godina, što se svakako odrazilo na njegov hod, pa je te probleme vukao tri godine nakon završetka snimanja.
Foto: Youtube Screenshot
Bob Hoskins - Who Framed Roger Rabbit (1988)

Bob Hoskins razvio je blagi slučaj šizofrenije. Naime, budući da se radi o kombinaciji animiranog i igranog filma, Hoskins je tokom celog snimanja morao da se pretvara da razgovara sa stvarnim ljudima iako je čuo samo glasove.

Kako bi sebi olakšao posao, Hoskins tvrdi da je naučio kako da halucinira i zaista vidi likove s kojima je pričao. U jednom intervjuu priznao je da mu se dešavalo da vidi zeca i nakon što je film snimljen. Lekar mu je zbog toga preporučio da napravi pauzu i odmori se od glume.
Foto: Youtube Screenshot
Hit Ledžer - The Dark Knight (2008)

Kad smo već kod ludila, treba se prisetiti i Hita Ledžera i njegove pripreme za ulogu Džokera. Uloge za koju je posthumno dobio Oskara i koju mnogi smatraju najboljim delom drugog filma o Betmenu. Ipak, mnogi su uvereni da su upravo pripreme za ovaj film “kumovale” njegovom predoziranju.

Naime, pripreme je odrađivao u potpunoj izolaciji. Zatvarao bi se u stan i naporno se pripremao za ulogu psihopate. Ledžer je vodio dnevnik u kom je otkrio da bi nedeljama spavao samo po dva sata i da se na trenutku gubio, a verovatno i pronalazio spas u kombinaciji lekova.

Obdukcija je pokazala da se radilo o pilulama za spavanje, sredstvima protiv bolova i tabletama za smirenje.
Foto: Youtube Screenshot
Čarli Hanam - američke serije i filmovi

Mnogi su se iznenadili kada su saznali da je Hanam zapravo Britanac. Naime, Hanam je stvorio karijeru u Americi i to je ostavilo toliki trag da je potpuno izgubio naglasak.

Njegovi sugrađani čak su se i šalili na njegov račun nakon što se pojavio u jednom šou i počeo da priča čudnim naglaskom koji je zvučao kao mešavina više američkih regija.

I sam Hanam je priznao da je potpuno zaboravio sopstveni naglasak pa je za snimanje "Kralja Artura" morao da angažuje lingvistu koji ga je podučavao materinjem jeziku.
Foto: Youtube Screenshot
Dženet Li – Psycho (1960)

Glumica Dženet Li najpoznatija je po ulozi u Hičkokovom klasiku, a malo ko može da zaboravi kultnu scenu pod tušem. Posebno Li. Naime, uloga je na nju ostavila toliki trag da je do kraja života odbijala da se kupa pod tušem, već isključivo u kadi.

U retkim trenucima kada je bila prisiljena da koristiti tuš, neprestano bi gledala prema vratima za slučaj da se ne pojavi manijak s nožem.
Foto: Youtube Screenshot
Džejms Kromvel - Babe (1995)

Simpatični film o prasetu s misijom nije pretvorila Kromvela u zvezdu iako je, realno, imao glavnu ulogu, ali pretvorila ga je u vegetarijanca. Iako ni pre toga nije bio preterano lud za svinjetinom, rad na filmu totalno ga je preobratio.

Zavoleo je prasiće i od tada je aktivni borac za prava životinja. Njegova namera je da učini sve kako bi zaustavio patnje životinja.
Foto: Youtube Screenshot
Kristofer Mekdonald - Happy Gilmore (1996)

Mekdonald nije poznat glumac niti je film s Adamom Sendlerom nešto spektakularno, ali ima bazu vernih fanova koji će bilo gde prepoznati Šutera Mekgevina.

Jednom prilikom je priznao da je ulogu prihvatio samo zato što voli da igra golf, a da dobije odličan honorar za igranje golfa i druženje s Adamom Sendlerom, zvuči kao nešto o čemu niko ne bi predugo razmišljao.

Iako je i pre snimanja bio odličan igrač golfa, tokom snimanja drastično se popravio jer bi igrao po pet sati dnevno šest dana nedeljno. Bonus je i to da ga mnogi prepoznaju po ulozi igrača golfa zbog čega često ne mora ni da plaća članarine u golf klubovima.
Foto: Youtube Screenshot

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: