Đenoveze u Beogradu: Balkan zanimljivo tržište za filmsku produkciju

Zadovoljan što je moj film videla publika u 50 zemalja u svetu, a u 35 država tražili su prava za rimejk ostvarenja i to je primer kako italijanski fim može da se izveze u svet, rekao je Paolo Đenoveze reditelj filma "Potpuni stranci", danas u Ambasadi Italije u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 16.09.2017.

15:48

Đenoveze u Beogradu: Balkan zanimljivo tržište za filmsku produkciju

Projekcijom filma "Potpuni stranci" Paola Đenovezea večeras u Jugoslovenskoj kinoteci uz prisustvo italijasnkog reditelja biće otvoren Festival italijanskog filma u Beogradu.

Pre projekcije filma biće upriličeno i otvaranje izložbe "Confronti-Poređenja" u saradnji sa galerijom "Ka d'Oro" Rim - Majami - Njujork - Glorijom Porčela i postavke kostima Gattinoni-Todorović. Italijanski reditelj Paolo Đenoveze kazao je da je Balkan kao tržište za filmsku produkciju jako interesantan.

"Drago mi je da u filmskom centru kakav je Beograd možemo da predstavimo modernu italijansku filmsku produkciju. Iz različitih razloga u poslednje vreme je jako teško prezentovati italijanski film u inostranstvu za razliku od šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka", kazao je Đenoveze. Do 24. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci publika će imati prilike da vidi filmove nove generacije italijanskih reditelja.

Festival je rezulatat saradnje Jugoslovenske kinoteke i Instituta Luče Čienečita koji zajedno selektuju filmove i organizuju posete filmskih delegacija dve zemlje. Ljubitelji sedme umetnosti u programu festivala pronaći će aktuelna filmska ostvarenja iz Italije.

Među njima su i filmovi "Naši koraci-Navika lepote" Mirka Pinčelija, "Mahinacija" Davida Grijekoa, "Plemeniti cilj" Emila Brigulja, "Imam prijatelje u raju" Fabricija Marija Kortezea...

Publika će u okviru festivala imati prilike da vidi još jedan film Paola Đenovezea "Za sve je kriv Flojd". Upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović napomenuo je da će na festivalu biti prikazani najbolji italijanski filmovi iz savremene produkcije.

"U saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu promovišemo italijanski film cele godine. U naredna tri meseca osim filma predstavićemo i italijanski jezik i kuhinju. Film muzika i jezik su oblasti iz kojih se najviše izvozi iz Italije. Drago mi nje što ćemo danas povezati tri važne stvari za Italiju: modu, film u Jugoslovenskoj kinoteci", rekao je Vujović.

Umetnički direktor festivala Gabrijela Karluči predstavila je prateći program u kojem se spajaju umetnost i moda.

"Instalacije i modne kreacije dveju modnih kuća Gatitoni i Todorović biće postavljene u Jugoslovenskoj kinoteci, ali i izložba savremenih umetnika iz Italije i Srbije: Milija Belić, Marko Gavrilović, Ivana Milev, Emanuela Frojeli, Mikaela Latancio i Paolo Radi", kazala je Karluči.

Upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović napomenuo je da će na festivalu biti prikazani najbolji italijanski filmovi iz savremene produkcije.

"Ovaj festival čini posebnim prilika da distributeri iz Italije vide srpske filmove u Beogradu. U okviru programa festivala predstavićemo i lokacije za snimanje filmova u Srbiji. Pored novih italijanskih filmova prikazaćemo i nekoliko klasika filmske umetnosti: ostvarenja Pjetranđelija, Rizija, Moničelija," kazao je Vujović.

Današnjem događaju u Jugoslovenskoj kinoteci prisustvovao je i naš glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić koji je iskazao interesovanje za otkup prava na film "Potpuni stranci" koja bi upotrebio za stvaranje istoimene pozorišne predstave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: