Odlazak legende: "Bilo je rašta i roditi se"

“Najvažnije je biti čovek. Onaj koji ima reč. Koji brani istinu i pravdu“, govorio je legendarni glumac Ljubiša Samardžić.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 09.09.2017.

00:36

Odlazak legende:

Posle teške bolesti, slavni “Smoki“ preminuo je u 81. godini.

U intervjuu iz 2015. o tome šta je prvi, osnovni utisak kad se osvne na svoj život i karijeru, govorio je: “Bilo je rašta i roditi se“.

“ Odrastao sam u čestitoj rudarskoj porodici, rano ostao bez oca, divio se majci, „tigrici“, koja nas je izvela na put sa mizernom rudarskom penzijom. A bilo nas je troje dece. Iz takvog detinjstva shvatio sam da sirotinja nije najstrašnija stvar koja može da se desi u životu. Kako sam rastao sa svakodnevnim dramama kraj rudnika i kada su zlohudne sirene najavljivale zlo u jamama, bio sam opčinjen etikom, dobročinstvom i solidarnošću rudara i ubrzo sam shvatio smisao opstanka u životu. Na veliku sreću, ubrzo sam sreo svoju suprugu Miru, kojoj dugujem zahvanost za čestitost, instinkt i nesvakidašnju inteligenciju”, rekao je Samardžić.

O svom profesionalnom životu tada je govorio da nema “ništa novo”.

“Godine mi ištu samo miran san. Udaljavam se od stvaralaštva jer ova zemlja nije zemlja Kurosave, koji je u stotoj godini snimio veliki film Krvavi presto. Iako me mnogo štošta peče i pokreće, ni zemlja Srbija nije za miran stvaralački rad”, naveo je glumac. Ljubiša Samardžić rođen je 19. novembra 1936. u Skoplju u porodici rudara koji su radili u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje.

Ljubiša Samardžić je studirao pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Debitovao je na filmu 1961. godine, gde je igrao u ostvarenju "Igre na skelama".

Veoma brzo je stekao popularnost širom bivše Jugoslavije.

Rano je otkriven njegov talenat za glumu, i studirao je kod Bojana Stupice kao stipendista.

Šezdesetih godina prošlog veka, Samardžić je bio jedno od zaštitnih lica domaće kinematografije, i u karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima.

Nadimak “Smoki” dobio je zahvaljujući istoimenom liku kog je tumačio 1963. godine, u filmu “Peščani grad”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: