Reditelj filmova "Mali Budo" i "Jesen samuraja" najavio novi film

Reditelj Danilo Becković izjavio je danas da sa istom ekipom sa kojom je snimio uspešne filmove “Mali Budo” i “Jesen samuraja” planira novi film i moždapočnu snimanje naredne godine.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 16.08.2017.

16:35

Reditelj filmova
Foto: Youtube Screenshot

Bećković je na današnjoj konferenciji za novinare u Vrnjačkoj Banji rekao da su trenutno u fazi razvoja scenarija, da su se prijavili na nekoliko konkursa i da je sve na “dugom štapu”, dodavši da će možda da počnu snimanje sledeće godine.

Predstavljajući film “Jesen samuraja”, koji se prikazuje na 41. Festivalu filmskog scenarija, Bećković je rekao da su uspeli da izbegnu najveću zamku, a to je da naprave nešto slično ostvarenju “Mali Budo” i da su se odlučili za nešto ambicioznije i potpuno drugačije.

Najveći deo filma snimljen je u Bečeju, rodnom gradu glavnog junaka Vladice, koga tumači Petar Strugar.

“Bečej je romantičan grad, provincija u najboljem smislu te reči i tamo smo naišli na gostoprimstvo i ljude koji su bili spremni da uče o snimanju filma. Nakon tri nedelje snimanja, oni su bili spremni da učestvuju u bilo kojoj drugoj produkciji”, primetio je Bećković.

On je pojasnio da je Bečej u filmu simbol bilo kog malog grada i da nisu želeli da insistiraju na istorijskoj ili kulturološkoj posebnosti već ih je zanimao život u provinciji - od toga da se svuda ide peške i da se svi znaju do ograničenih mogućnosti za pronalaženje posla.

“Naša priča je u startu bila da se glavni lik vraća u svoj rodni grad i to što se ne dešava u Beogradu, mislim da je osveženje za srpsku kinematografiju”, dodao je Bećković.

Reditelj je primetio da ne postoji tradicija sportskog filma u srpskoj kinematobgrafiji pa su se obratili bugarskoj kaskaderskoj ekipi koja je radila veliki broj holivudskih filmova, a Strugar se pripremao više od godinu dana kako bi savladao scene borbi. Producent Dragoljub Vojnov je rekao i da je Bečej, između ostalog, odabran zbog sportske infrastrukture.

“Tamo smo mogli ceo dan da snimamo u sportskoj hali, što je u Beogradu nemoguće. U Beogradu Zvezda i Partizan ne mogu da se dogovore kada će ko da igra”, dodao je Vojnov.

Glumac Slaviša Čurović je istakao da filmovi “Mali Budo” i “Jesen samuraja” predstavljaju hrabri iskorak i pokazatelj kako se sa dobrim scenarijom, dobrom idejom i dobrim glumcima mogu i sa malo niovca snimiti odlična ostvarenja.

On je primetio da u oba filma ne postoje loše uloge, sve su dobro napisane i za svaku je odabran pravi glumac, posebno pohvalivši Sergeja Trifunovića uz koga je, kako je naglasio, sve lako - “On bodri svoje kolege i od svakog od nas traži da budemo bolji”.

Čurović je rekao da su snimali 14 noći zaredom i da je bilo vrlo naporno, ali da taj film treba svakom članu ekipe da bude ponos.

Bećković je skrenuo pažnju i na doprinos Dimitrija Vojnova kao vrhunskog scenariste koji zna kako se piše narativni film, koji dugo nije u fokusu srpske kinematografije.

On je rekao i da su u filmu “Jesen samuraja” spojili dva žanra - romantičnu komediju i borilački film, a socijalna komponenta, koja priči daje autentičnost, poslužila je kao veza između njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: