Sećanje na Andriju Đukića, režisera serije "Bolji život"

U Beogradu je preminuo Andrija Đukić (1948-2017), profesor FDU u penziji, prenose "Večernje novosti".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2017.

15:40

Sećanje na Andriju Đukića, režisera serije
Foto: Youtube screenshot

Andrija Đukić, sin proslavljenog reditelja Lole Đukića, rođen je 26. jula 1948. godine u Beogradu.

Studirao je filmsku režiju (dokumentarni film) na FAMU u Pragu, jugoslovensku i svetsku književnost u Beogradu, gde je i diplomirao filmsku i TV režiju na FDU. Bio je profesor na glavnom predmetu televizijska režija.

Na scenu je postavio osam pozorišnih predstava, na televiziji režirao preko 900 TV emisija (dokumentarnog, obrazovnog, zabavno-muzičkog žanra), režirao je i neke od najgledanijih serija poput "Boljeg života", a za privatne TV stanice i pedeset epizoda serije "Naša mala redakcija". Koliko je serija "Bolji život" bila popularna na ovim prostorima najbolje govori činjenica da je reč o jedinoj seriji koju je proizvodila Televizija Beograd, a koja se prikazivala u Zagrebu.

Koja je tajna njenog uspeha? “Većina je upoznata sa citatom Tolstoja ‘Sve srećne porodice liče jedna na drugu, a svaka nesrećna porodica je nesrećna na svoj način.’ I to je jednostavna formula ove vrste serije - nesrećna porodica", izjavio je jednom prilikom za RTS hrvatski pisac Igor Mandić.

"Ovo nije ‘high life’, odnosno visoki život, ovde za razliku od serije ‘Dinastija’ nema kadilaka, krzna, kavijara, jastoga… Imamo jedan stan koji je tipičan za naš život, u seriji se teži da se prikaže šta bi trebalo da bude bolji život, a nije. Ali, šta je ono što objedinjuje i što je značajno za uspeh ove serije? Možda to što su sve nesrećne porodice u Jugoslaviji slične na isti način”, zaključio je Mandić.

Koja je vaša omiljena scena?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: