Tom Hardi glavni glumac u filmu o ratu u Bosni

Holivudski glumac Tom Hardi tumačiće glavnu ulogu u filmu “My War Gone By, I Miss It So” o ratu u Bosni, prenosi magazin Varajeti.

Kultura

Izvor: Variety

Sreda, 26.07.2017.

16:30

Tom Hardi glavni glumac u filmu o ratu u Bosni
Foto: Gettyimages

Radnja filma zasnovana je na istomenom romanu iz 1999. godine, koji je napisao Entoni Lojd, britanski novinar i ratni izveštač.

Lojd u knjizi opisuje svoje lično iskustvo sa ratom u Bosni, vreme koje je proveo u Britanskoj vojsci, priča o razvodu svojih roditelja, njegovom otuđenju od oca i zavisnosti od heroina.

“Reč je o brutalnoj, ali u isto vreme i osećajnoj priči, koja se bavi pitanjem prirode zavisnosti i ratnih užasa. Oduševila su me Entonijeva dela i reči, tako da smatram da je bitno da se čuje njegov glas”, rekao je Tom Hardi.

Lojd je odrastao u porodici sa vojnom tradicijom, koja ga je odgajala na ratnim pričama i herojskim podvizima njegovih predaka.

Sa 26 godina napustio je Britaniju i otišao na ratište, gde je bio svedok sukoba Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Naviknut na nalet adrenalina koji je kod njega izazivala oružana borba, Lojd je po povratku u Veliku Britaniju pokušao da izazove istu vrstu uzbuđenja upotrebom psihoaktivnih supstanci.

Hardi trenutno tumači glavu ulogu u filmu “Dunkirk”, kao pilot Kraljevske avijacije Velike Britanije.

Producent filma je Gavin O’Konor, poznat po naslovima “The Accountant” s Benom Aflekom, “Jane got a gun” u kojoj glavnu ulogu tumači Natali Portman, “Warrior” u kojem takođe glumi Hardi i “Pride and Glory” s Edvardom Nortonom.

“Entonijevi memoari osvojili su me još na prvoj stranici – reč je o prikazu rata kakav do sada nisam čitao”, rekao je O’Konor.

“U pitanju je lična borba protiv zavisnosti, ispričana iz prvh borbenih redova u Bosni – jednog od najkrvavijih oružanih sukoba u Evropi još od Drugog svetskog rata. Ta knjiga je pisana njegovim sopstvenim pesnicama, ona je njegova ‘Apokalipsa danas’. Čast mi je što imam priliku da njegove memoare oživim na filmu”, zaključio je scenarista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: