Film "Park" Sofije Egzarhu dobitnik "Zlatnog tornja" na Paliću

"Zlatni toranj" za najbolji film 24. festivala evropskog filma Palić dodeljen je filmu "Park" Sofije Egzarhu (Grčka/Poljska), saopštio je danas žiri.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 21.07.2017.

13:40

Film
palicfilmfestival.com

Žiri je nagradio film Sofije Egzarhu za “realističan pristup kroz koji opisuje brutalni svet dvoje mladih koji odrastaju u svetu koji se raspada, za telesnost, intenzivan jezik i izuzetnu glumu dvoje mladih glumaca u usponu”, i pritom naglasio da je to rad rediteljke-debitantkinje.

“Palićki toranj” za najbolju režiju pripao je Heleni Hegeman iz Nemačke za "Preterani aksolotl", za "“intenzivno i energično pripovedanje i smelu narativnu strukturu"”.

“Ovaj film na scenu dovodi jednu mladu glumicu koja obećava i jednu iskrenu rediteljku”, ocenio je žiri u sastavu rumunski reditelj Kristi Puju (predsednik), srpski glumac Nikola Đuričko, reditelj Gust van den Berge, selektorka i producentkinja Luiz H. Johansen iz Danske i hrvatska glumica Tihana Lazović.

Specijalno priznanje dobio je hrvatski autor Igor Bezinović za "Kratki izlet", za "pažjivo i minuciozno građenje narativa i oslobađajući ulazak reditelja-debitanta u igrani film".

Nagradu žirija kritike za najbolji film u programu "Paralele i sudari" na 24. festivalu evropskog filma Palić dobio je film "Ne gledaj mi u tanjir" Hane Jušić, za "složen prikaz snažnog ženskog lika i inovativan pristup priči o odrastanju".

"Film Hane Jušić efikasno kombinuje visceralnu fotografiju i zlokobnu elektronsku muziku koja stvara neprirodan osećaj klaustrofobije", navodi se u obrazloženju žirija u kome su bili Marta Balaga iz Helsinkija, Janka Požonj iz Budimpešte i Ivan Velisavljević iz Beograda.

Specijalno priznanje dodeljeno je filmu "Poslednja porodica", za "prevazilaženje granica konvencionalnog biografskog filma u službi intrigantnog portreta velikog poljskog slikara Žđislava Bekšinskog i njegove jedinstvene porodice".

"Reditelj Jan P. Matušinski pronalazi novi ugao za dobro poznatu priču, pronicljivim pogledom dokumentariste", rekao je žiri.

Na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma Palić, koji se završava večeras, prikazano je oko 80 filmova u 11 selekcija. Glavni takmičarski program predstavio je 12 ostvarenja, a program "Paralele i sudari" 10 filmova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: