Hali Beri: Moj Oskar nije značio ništa

U svom čuvenom govoru koji je održala prilikom primanja Oskara 2002. za najbolju glumicu, Hali Beri je statuu posvetila "svakoj bezimenoj, bezličnoj, obojenoj ženi, koja sada ima šansu jer su joj se vrata noćas otvorila".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

09:09

Hali Beri: Moj Oskar nije značio ništa
Foto: Gettyimages

Međutim, 15 godina kasnije, prilike za glumice koje imaju tamnu boju kože, nisu onakve kakve je Beri zamišljala. Štaviše, ona sada misli da to što je dobila nagradu nije ni na koji način uticala na prilike u Holivudu.

"Kada su 2016. samo beli glumci bili nominovani za Oskara, pomislila sam: 'Taj trenutak nije ništa značio. Ništa'", ispričala je ona za Vanity Fair.

Iako u poslednje vreme iz Akademije filmskih umetnosti i nauka trude se da uključe sve manjine i više žena, ali je Beri i dalje jedina crnkinja koja je osvojila Oskara za najbolju glumicu.

Ona to želi da promeni.

"Odlučila sam da više produciram. Želim da pružim priliku ljudima drugačije boje kože, koji sada imaju onoliko šanse, koliko im drugi dozvoljavaju", kaže ona.

"Moramo da govorimo o stvarima koji se tiču nas".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: