Najbolji evropski filmovi u susret palićkom festivalu

U okviru predfestivalske selekcije "Best of Europe 2016" 24. Festivala evropskog filma Palić od 3. jula u subotičkom bioskopu "Eurocinema" biće prikazani evropski naslovi koji su obeležili prošlu godinu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.06.2017.

18:01

Najbolji evropski filmovi u susret palićkom festivalu
palicfilmfestival.com

Program otvara nagrađivano ostvarenje "Toni Erdman" rediteljke Maren Ade, dobitnik nagrade Zlatni toranj za najbolji film na 23. Festivalu evropskog filma Palić, komedija koja govori o odnosu oca i ćerke u savremenom otuđenom svetu okrenutom uspehu.

Na prošlogodišnoj, 29. dodeli Evropskih filmskih nagrada "Toni Erdman" je osvojio priznanja u kategorijama: najbolji film (prvi put jednoj rediteljki je otišla nagrada), najbolji scenario, najbolji glumac i glumica.

Renomirani magazin "Sight & Sound" proglasio je film najboljim u 2016. godini, a "Toni Erdman" je takođe dobitnik nagrade Fipresci na Kanskom festivalu 2016, koju dodeljuje Međunarodna federacija filmskih kritičara (film je bio i nemački kandidat za Oskara).

Publika će u predfestivalskom programu palićkog festivala imati priliku da pogleda i film "Druga strana nade" kultnog reditelja Akija Kaurismakija, neobičnu priču o prijateljstvu finskog trgovačkog putnika i sirijskog izbeglice, zatim "Ja, Danijel Blejk" Kena Louča, nagrađenog Zlatnom palmom.

"Ja, Danijel Blejk" je dirljiva priča koja govori o stolaru Danijelu Blejku (59) čiji se životni put ukršta sa Kejti, samohranom majkom dvoje dece, a njih dvoje su žrtve duhumanizovane birokratije savremene Engleske.

Na programu će biti i "Matura" novi film verovatno najznačajnijeg predstavnika rumunskog novog talasa Kristijana Munđijua, koji je premijerno u Srbiji prikazan na prošlogodišnjem palićkom festivalu.

Munđiju je tom prilikom dobio nagradu "Palićki toranj" za najbolju režiju uz obrazloženje žirija da "Matura" pokazuje veliki talenat u stvaranju perfektnog portreta dezintegrisanog i nefunkcionalnog društva, kroz nepogrešivo ubedljivu glumu.

U okviru selekcije "Best of Europe 2016" biće prikazano i finsko ostvarenje "Najsrećniji dan u životu Oli Makija" - priča o bokseru koji se bori u leto 1962. za titulu svetskog bokserskog šampiona u perolakoj kategoriji, koju je publika takođe gledala na Paliću prošle godine.

Drama Andreja Končalovskog "Raj" prati dva glavna lika - oficira Š divizije Helmuta i ruske kneginje i emigrantkinje Olge, čiji se putevi ukrštaju tokom Drugog svetskog rata.

Film je osvojio nagradu za režiju na Venecijanskom filmskom festivalu, a našao se i u užem izboru za Oskara u kategoriji "najbolji strani film".

Program "Best of Europe 2016" zatvoriće 9. jula ostvarenje "Hulijeta" Pedra Almodovara o borbi majke da preživi nesigurnost, ali i o kompleksu krivice i nedokučivoj misteriji koja navodi ljude da napuste one koje vole, brišući ih iz života kao da nikada za njih ništa nisu značil.

Cena ulaznice je 200 dinara.

Na predstojećem 24. izdanju Festivala evropskog filma Palić, koje će se održati od 15. do 21. jula, biće prikazano oko 80 filmova u 11 selekcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: