U nedelju dodela Zlatne palme u Kanu

U Kanu će u nedelju biti dodeljena Zlatna palma 70. Međunarodnog filmskog festival za koju se takmiči 19 filmova, a nagrada će ove godine imati dijamante u znak obeležavanja jubileja manifestacije.

Kultura

Izvor: Beta

Petak, 26.05.2017.

09:57

U nedelju dodela Zlatne palme u Kanu
Tanjug / Thibault Camus

Festival, koji je počeo 17. maja projekcijom novog filma reditelja Arnoa Deplešena "Les Fantomes d'Ismael" (Duhovi Ismaila), završava se u nedelju uveče ceremonijom tokom koje će predsednik žirija, španski reditelj Pablo Almodovar, proglasiti najbolji film i uručiti Zlatnu palmu.

Među rediteljima koji se takmiče za Zlatnu palmu, jedino je Austrijanac Mihael Haneke već dobio tu nagradu i to dva puta, 2009. za film "Bela traka" i 2012. za "Ljubav". Ove godine​ je predstavio delo "Happy End"​ (Srećan kraj)​.

Pored Zlatne palme za najbolji film, dodeljuj​u ​se nagrade za najboljeg glumca i glumicu​, kao i nagrada u sekciji "Izvestan pogled" (Un certain regard).

​Tradicija je da se na Kanskom festivalu dodeli i Fripesci, nagrada međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije.

N​a ovogodišnjom festivalu prikazano je oko 50 filmova, a među njima je bilo nekoliko filmova iz Srbije.

U sekciji "Kan klasik" prikazano je restaurirano ostvarenje "Skupljači perja" jugoslovenskog reditelja Aleksandra Saše Petrovića. Taj film je 1967. godine dobio Gran pri (Veliku nagradu) žirija Kanskog festivala.

​Kanski festival je obeležila i zabrinutost evropske kinematografije prema neizvesnim posledicama izlaska Velike Britanije iz Evropske unije (EU) (Bregzit).

Producenti i svet kinematografije najviše strahuje od posledica pojačane kontrole migranata po filmsku industriju koja je sada otvorena za ceo svet, kao i od ograničenja u pristupu fondovima EU.

​Na festivalu je minutom ćutanja odata pošta žrtvama nedavnog napada u Mančesteru.

Bezbednost ​je​​​ pojačana na festivalu posebno posle terorističkog napada u obližnjoj Nici, gde je 14. jula 2016. poginulo 86 osoba.

Nagradu Kanskog festivala prošle godine je dobio britanski reditelj Ken Louč za ostvarenje "Ja, Danijel Blejk", socijalno angažovanu dramu o borbi nezaposlenog čoveka da dobije socijalnu pomoć.

Zaštitno lice na velikom plakatu ovogodišnjeg festivala je italijanska glumica Klaudija Kardinale​, dok je domaćica ceremonije takođe italijanska glumica, Monika Beluči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: