Umro kaskader Dragan Stanojević - Bata Kameni

Legendarni srpski kaskader Dragan Stanojević, poznatiji kao Bata Kameni, preminuo je u Beogradu u 76. godini, javio je RTS. Dragan Stanojević, koji se pojavio u više od 500 filmova i televizijskih serija, umro je bolnici “Sveti Sava” u Beogradu nakon kraće bolesti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Printscreen YouTube
Printscreen YouTube

Ostaće upamćen, ne samo po svom kaskaderskom poslu, vec i po mnogobrojnim epizodnim ulogama.

Osnovnu školu završio je u Beogradu, gde je kasnije izučio automehanicarski zanat. Prekretnicu u njegovom životu predstavljala je prijava na konkursu za kaskadere u filmu "Dugi brodovi".

Posle toga, snimao je film za filmom. Stanojevića su iz milošte i zbog posla kojim se bavio ubrzo prozvali Bata Kameni. Legenda srpske i jugoslovenske kinematografije ostvario je karijeru dugu više od četiri decenije.

Impresivan broj od više od 500 filmova u kojima je učestvovao, što kao kaskader što kao epizodni glumac, omogućio mu je da se upozna sa domaćim i stranim velikanima filmske umetnosti.

Verovatno ne postoji nijedan poznati domaći glumac ili reditelj koji nije radio sa Batom Kameni. Od stranih saradivao je sa Džonom Hjustonom, Klintom Istvudom, Li Marvinom, Anđelikom Hjuston, Ričardom Bartonom, Savinom Geršak, Entonom Edvards, Kirkom Daglasom i mnogim drugim.

Od brojnih priznanja koje je dobio, isticu se nagrada za životno delo na Filmskom festivalu u Nišu i plaketa za izuzetan doprinos jugoslovenskom filmu Jugoslovenske kinoteke.

Prati B92 na Viberu

Film/TV

Počinje 10. LIFFE

Projekcijom filma "Na mlečnom putu" i koncertom Emira Kusturice i njegovog No Smoking Orkestra, večeras počinje 10. Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE).

Film/TV utorak 19.09. 14:37 Komentara: 0

"112 godina kineskog filma" u Jugoslovenskoj kinoteci

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i direktor Kineskog filmskog muzeja Čen Džićiang potpisali su danas u Beogradu Memorandum o saradnji, a prvi rezultat biće gostovanje izložbe "112 godina kineskog filma" od 25. septembra do 8. oktobra u Kinoteci.

Film/TV ponedeljak 18.09. 17:17 Komentara: 1
strana 1 od 1457 idi na stranu