Umro kaskader Dragan Stanojević - Bata Kameni

Legendarni srpski kaskader Dragan Stanojević, poznatiji kao Bata Kameni, preminuo je u Beogradu u 76. godini, javio je RTS. Dragan Stanojević, koji se pojavio u više od 500 filmova i televizijskih serija, umro je bolnici “Sveti Sava” u Beogradu nakon kraće bolesti.

Izvor: Tanjug
Podeli
Printscreen YouTube
Printscreen YouTube

Ostaće upamćen, ne samo po svom kaskaderskom poslu, vec i po mnogobrojnim epizodnim ulogama.

Osnovnu školu završio je u Beogradu, gde je kasnije izučio automehanicarski zanat. Prekretnicu u njegovom životu predstavljala je prijava na konkursu za kaskadere u filmu "Dugi brodovi".

Posle toga, snimao je film za filmom. Stanojevića su iz milošte i zbog posla kojim se bavio ubrzo prozvali Bata Kameni. Legenda srpske i jugoslovenske kinematografije ostvario je karijeru dugu više od četiri decenije.

Impresivan broj od više od 500 filmova u kojima je učestvovao, što kao kaskader što kao epizodni glumac, omogućio mu je da se upozna sa domaćim i stranim velikanima filmske umetnosti.

Verovatno ne postoji nijedan poznati domaći glumac ili reditelj koji nije radio sa Batom Kameni. Od stranih saradivao je sa Džonom Hjustonom, Klintom Istvudom, Li Marvinom, Anđelikom Hjuston, Ričardom Bartonom, Savinom Geršak, Entonom Edvards, Kirkom Daglasom i mnogim drugim.

Od brojnih priznanja koje je dobio, isticu se nagrada za životno delo na Filmskom festivalu u Nišu i plaketa za izuzetan doprinos jugoslovenskom filmu Jugoslovenske kinoteke.

Prati B92 na Viberu

Film/TV

Hempton: Rimejkovi su uglavnom dela vandala, ne umetnika

Scenarista, dramski pisac i reditelj, oskarovac Kristofer Hempton, ovogodišnji dobitnik nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji izjavio je danas da je počastvovan što se našao među velikim autorima, prethodnim laureatima tog priznanja, kojima se divi.

Film/TV petak 21.07. 20:10 Komentara: 0

"Ovo vreme nas tera da preuzmemo stvar u svoje ruke"

"Verujem u nas kao snalažljivo društvo koje je naviklo da bez ičega pravi nešto, ali moramo da gajimo ljude koji će da se bave filmom, ljude koje će to stvarno da zanima, moramo da im pružimo šansu da naprave i glupost i grešku i da izniknu u neke uspešne reditelje, pisce", smatra glumac Nikola Đuričko.

Film/TV petak 21.07. 12:30 Komentara: 21
strana 1 od 1434 idi na stranu