"Da je Bregzit film, bio bi triler"

Da je Bregzit film, bio bi s neizvesnim krajem, a profesionalci u svetu filma bi voleli da nije ni "snimljen", ali je i takav u centru pažnje razgovora producenata i reditelja iz Evrope i Velike Britanije na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, prenosi agencija AFP.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.05.2017.

14:41

Jens Mojrer (Foto: Gettyimages)

"Zaista nam je srce slomljeno", rekla je britanska producentkinja Elizabet Morgan Hemlok, koja s jednim iranskim režiserom radi na dokumentarnom filmu o obaveštajnim službama.

"Već 20 godina putujem po Evropi, bilo da su to Kanarska ostrva u Španiji, ili Berlinski filmski festival. Postoji zabrinutost jer se zakoni menjaju i onda sve postaje složenije nego što već jeste. Sada ćemo biti odsečeni od kolega iz kontinentalnog dela Evrope", rekla je Britanka.

Producenti i svet kinematografije najviše strahuje od posledica pojačane kontrole migranata po filmsku industriju koja je sada otvorena za ceo svet, kao i od ograničenja u pristupu fondovima EU.

Velike investicije su poslednjih godina omogućile finansiranje uspešnog britanskog filma "Kraljev govor" Toma Hupera koji je 2011. dobio Oskara, i filma Kena Louča "Ja, Danijel Blejk", prošlogodišnjeg dobitnika Zlatne palme na Kanskom festivalu.

Britanska filmska industrija novac pretežno dobija iz inostranstva, i to čak 86 odsto, po podacima britanskog Inistuta za film. U poslednjih godinu dana britanska kinematografija je dobila 2,2 milijardi evra za finansiranje projekata.

Mnogi strahuju od nepredvidvih posledica izlaska Velike Britanije iz jedinstvenog evropskog tržišta u slučaju da pregovori Velike Britanije i EU ne budu uspešni.

Evropski producenti već pokazuju neku distancu u saradnji s britanskim kućama jer su još nejasne posledice istupanja Velike Britanije iz Evropske unije.

Nemački producent Jens Mojrer izjavio je da dobija savete od saradnika iz sveta da izbegava poslove s Britancima. "Ne želimo da kaznimo Veliku Britaniju. To nije lepa vest ni za koga", rekao je Mojrer.

Pravni analitičari su naveli da koprodukcije za sada ne bi trebalo da budu ugrožene nekim novim zakonskim merama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: